Este posibil să obțineți un îndulcitor sigur care să aibă un gust bun, fără calorii și cu un scor scăzut la indicele glicemic?
Raspunsul este pozitiv si acesta este eritritolul. Eritritolul este un îndulcitor cu zero calorii care a început să crească în popularitate abia de curând, deși a fost pe piață de la începutul anilor ’90!!! Eritritolul este fabricat prin fermentarea glucozei și poate fi găsit în produse fermentate, cum ar fi vinul, sake-ul și sosul de soia. Vine sub formă de pulbere și granulat, ceea ce este perfect pentru produse de patiserie! Eritritolul nu este la fel de dulce ca zahărul, dar poate fi folosit în același mod și este perfect pentru produse de patiserie. Din fericire, nu lasă nici o urmă de postgust neplăcut, deși unii observă o ușoară „senzație de răcire”. Cel puțin 2 studii științifice au arătat că înlocuirea eritritolului cu zahăr la coacere nu determină modificări ale texturii, volumului sau conținutului de umiditate al aluatului.
Scor glicemic scăzut
Eritritolul este o alternativă minunată la zahăr, deoarece are un scor foarte scăzut în ceea ce privește indicele glicemic, ceea ce înseamnă că organismul nu ar trebui să vă ofere o creștere dramatică a glicemiei. Indicele glicemic măsoară viteza cu care crește nivelul glicemiei. Ca şi stevia, eritritolul are un scor glicemic foarte scăzut.
Glucoza sau Maltodextrina (Zahăr) – 110 // Zaharoza (Zahăr) – 65 // Mierea (Zahăr natural) – 50 // Fructoza (Zahăr) – 25 ///Sirop de agave (Zahăr modificat) – 15 /// Xilitol (Zahăr din alcool ) – 12 ///Eritritol (Zahăr din alcool) – 1 /// Stevia (Indulcitor natural) – 0
Cui ii este recomandat eritritolul?
Eritritolul este recomandat persoanelor cu diabet cărora nu le place gustul steviei sau la care consumul de xilitol le produce tulburări digestive. Eritritolul nu produce discomfort gastrointestinal, deoarece este rapid absorbit în intestinul mic, nu este metabolizat, fiind eliminat de organism fără a aduce aport de calorii. Eritritolul reduce riscul de carii dentare. Un studiu a raportat reducerea semnificativă a plăcii dentare la copiii de 7-8 ani care au consumat timp de 3 ani bomboane cu eritrol, comparativ cu copiii care au consumat xilitol, sorbitol sau zaharoză (6).