Manganul promoveaza functiile sistemului nervos si este cofactor pentru unele enzime; sustine metabolismul carbohidratilor si formarea de tesut articular si osos; este implicat in procesele antioxidative.
Cantitati mici de mangan sunt necesare pentru metabolismul proteinelor si al grasimilor, pentru sanatatea nervilor si a sistemului imunitar si pentru reglarea nivelului de zahar din sange. Manganul este folosit in producerea energiei si este necesar pentru cresterea normala a oaselor si pentru reproducere. In plus, este folosit in formarea cartilajelor si a lichidului sinovial (lubrifiant) al incheieturilor. Mai e necesar in sinteza oaselor. Necesar pentru structura normala a sistemului osos.
Manganul este esential pentru persoanele anemice cu deficit de fier si este utilizat in administrarea vitaminei B1 (tiaminei) si a vitaminei E. Actioneaza cu complexul de vitamine B, creand o stare de bine. Ajuta la formarea laptelui matern este elementul-cheie in producerea enzimelor necesare oxidarii grasimilor si a metabolizarii purinelor, inclusiv a enzimei antioxidante superoxid dismutaza.
BENEFICIILE MANGANULUI:
• Ajuta la imbunatatirea memoriei;
• Reduce iritabilitatea nervoasa;
• Important pentru functionarea normala a sistemului nervos central.
• Ajuta la eliminarea oboselii;
• Ajuta reflexele musculare;
• Ajuta la prevenirea osateoporozei;
• Ajuta la activarea enzimelor necesare pentru utilizarea corecta a biotinei, a vitaminei B1 si a vitaminei C in corp;
• Important in formarea de tiroxina, hormonul principal al glandei tiroide;
• Necesar pentru buna digestie si tratare a produselor alimentare.
• Important pentru reproducere;
CARE SUNT PRINCIPALELE SURSE DE MANGAN:
S-a observat ca cele mai mari cantitati de mangan se gasesc in avocado, nuci, seminte, alge si cereale integrale.
Alte surse foarte bune de mangan sunt: fasolea, orezul, morcovii, alunele, arahidele, spanacul, ceaiul , cereale integrale, nuci, legume cu frunze verzi, mazare, sfecla, afine, galbenusul de ou, radacinoase, mazare uscata, ananas si in zarzavat.
CARENTA SI BOLILE GENERATE DE LIPSA DE MANGAN:
Carenta de mangan (este foarte foarte rara) dar cand este semnalata poate duce la confuzie, contractii musculare, convulsii, dereglari cardiace, diferite probleme ale pancreasului, ateroscleroza, hipertensiune, iritabilitate, nivel crescut de colesterol, pierdere de memorie, probleme de auz, probleme oculare, puls rapid, tremurat si dureri de san, transpiratie intensa, ataxie.
La copii deficienta de mangan poate conduce spre intarzierea dezvoltarii.
MOD DE PREZENTARE SUB FORMA SUPLIMENTELOR:
Nu a fost stabilit in mod clar o doza precisa de mangan. Se considera ca o cantitate cuprinsa intre 2-11 mg de mangan reprezinta aportul mediu pentru un adult.
Manganul este cel mai adesea intalnit in formulele diferitor suplimente de vitamine si/sau multiminerale, in general, in doze de 1-9 mg.
Persoanele care consuma mult lapte si multa carne au necesitati sporite din acest mineral.
TOXICITATE SI EFECTE ADVERSE:
Toxicitate: este improbabila, daca dozele se mentin in valorile medii. Toxicitatea a fost observata la persoane care lucreaza in mine de mangan sau medii industriale: anomalii psihiatrice severe, iritabilitate, violenta, halucinatii si control deficitar al muschilor.
INTERACTIUNEA MANGANULUI CU MEDICAMENTELE:
Interferenta manganului cu antibioticele (simple sau cele cu tetraciclina) pot avea ca rezultat impiedicarea absotbtiei acestuia. In aceste situatii cel mai indicat este administrarea in alte momente decat cel al antibioticelor – in general cu 1-2 ore inaintea acestora.
STIATI CA? Aportul mare de calciu si fosfor inhiba absorbtia de mangan?
De asemenea fibrele si acidul fitic continute in tarate si fasole.
Persoanele care sufera de ameteli , pot incerca sa adauge mai mult mangan la dieta. Persoanele care au sub diverse forme probleme de concentrare sau de memorie trebuie sa verifice daca au un aport suficient zilnic de mangan.