MELATONINA SOMNIFER NATURAL

Melatonina pură produsă de glanda pineala

Melatonina pură

Melatonina pură produsă de glanda pineală (epfiză) aflată în creier, din aminoacidul triptofan, este  unul din somniferele naturale care ne ajută să dormim noaptea.

Ce este melatonina?

Melatonina este un hormon produs de creier ca și alți hormoni antiîmbătrânire precum hormonul de creștere (HGH) și dehidroepiandrosteron (DHEA). La cele mai fragede vârste melatonina este produsă din abundență, scăzând cantitatea odată cu înaintarea în vârstă.

Melatonina pură produsă de glanda pineală Este produs de corp atunci când este întuneric și se oprește producția cînd apare lumina.  Nivelurile cele mai ridicate de melatonină sunt atinse aproximativ în intervalul 2 – 3 AM în special la adulți, iar apoi, scade constant până dimineața, ajungând la cel mai redus nivel în timpul zilei.

Melatonina poate scadea sub nivelurile optime, fie pentru că apare îmbătrânirea sau glanda pineală nu mai funcționează optim. Atunci când ciclul melatoninei este întrerupt de îmbătrânire sau stress – capacitatea de a gândi clar, memoria și abilitățile de luare a deciziilor vor suferi.

Melatonina beneficii

  1. Reglează somnul. Melatonina ajută la reglarea somnului și a ciclului diurn/nocturn. Recomandat în călătorii când apar diferențe de fus orar, pentru a ajuta organsmul să se adapteze mai ușor. Deasemeni este recomandat celor care lucrează în ture (și noaptea) pentru a regla somnul.
  2. Antioxidant. Melatonina este unul dintre cei mai puternici antioxidanți, chiar mai puternic decât vitamina C, vitamina E sau beta-caroten și previne efectele nocive ale oxidării asupra celulelor cerebrale, oxidare care poate duce la apariția multor afecțiuni, inclusiv Alzheimer.
  3. Ameliorează durerile de cap și îmbunătățește funcția cognitivă asigurând un somn odihnitor și crescând atenția în timpul examenelor.
  4. Întărește imunitatea prin activarea celulelor anticanceroase
  5. Stimulează producția hormonală. Ajută la producerea de testosteron, estrogen și a altor hormoni în corp, mai ales la persoanele tinere.
  6. Insomnie. Ajută și în insomnie, la copii cu autism, epilepsie, sindrom Down, și alte afecțiuni care pot da insomnia. Există dovezi care arată că suplimentele de melatonină poate induce somnul prin reducerea agitației înainte de culcare.melatonina pura produsa de glanda pineală
  7. Protejează ochii. Poate ajuta la reducerea riscului de a face degenerescență maculară. Un studiu făcut pe 100 de persoane cu degenerescență maculară, care au luat câte 3 mg de melatonină zilnic timp de 6 până la 24 de luni, a evidențiat că melatonina protejează retina și întârzie apariția degenerescenței maculare fără efecte secundare.
  8. Ajutor în dureri stomacale. Poate ajuta în arsuri gastrice și în tratarea ulcerului stomacal produs de bacteria Helicobacter pylori
  9. Tinitus. Poate ajuta la reducerea țiuitului în urechi, ce poate fi deranjant mai ales seara la culcare.

Mod de administrare a melatoninei

melatonina puraMelatonina se administrează cu aproximativ două ore înainte de culcare. Astfel hormonul eliberat în același timp cu producția organismului de melatonina are un efect sporit.

 

Dozele obișnuite de melatonină sunt cuprinse între 3 – 5 mg în suplimente. Dozele adecvate de melatonină poate varia foarte mult de la persoană la persoană. Se pot administra pentru început 1 – 3 mg, cu 120 de minute înainte de culcare. Își face efectul atunci când vă ajută să adormiți ușor și să rămâneți adormit până dimineața, iar la trezire să vă simțiți odihniți și cu o dispoziție bună.

Unii experți consideră că dozele de 0,1 mg – 0,5 mg  ar fi recomandate ca supliment antiîmbătrânire

Melatonina efecte secundare

Consumul în doze ridicate de suplimente cu melatonină poate aduce efectesecundare neplăcute precum: somnolență, dureri de cap, amețeli, vărsături, scăderea tensiunii arteriale, pierderea echilibrului, schimbări de dispoziție.

Melatonina este periculoasă

În cazul în care ați luat suplimente cu melatonină, nu trebuie să conduceți autovehicule sau să folosiți utilaje minim cinci ore de la administrare

Persoanele care suferă de sângerări, ori iau medicamente care influențează fluidizarea sângelui, deoarece melatonina poate crește riscul de sângerare.

Nu trebuie administrate persoanelor care au fost supuse unor transplanturi, deoarece poate declansa procesul de respingere a organismul față de organul transplantat.

Persoanele care suferă de boli ale ficatului trebuie să evite administrarea suplimentelor de melatonină, deoarece melatonina poate suprasolicita ficatul.

Melatonina pură produsă de glanda pineală

Melatonina contraindicații

  1. Persoanele însărcinate, care alăptează sau vor să rămână însărcinate, trebuie să evite administrarea suplimentelor de melatonină deoarece în astfel de cazuri melatonina poate avea efect ca și administrarea de anticoncepționale.
  2. Persoanelor cu alergii severe sau boli autoimmune (artrita reumatoida, lupus, psoriasis, diabet de tip 1, boala Crohn.)
  3. Persoanelor ce suferă de boli imunitare precum limfomul sau leucemia.
  4. Copiii sănătoși care produc cantități suficiente de melatonină.

Interacțiunea cu medicamente

Melatonina poate interacționa cu unele medicamente utilizate în tratamentul unor afecțiuni:

  • Medicamente pentru hipertensiune arterial;
  • Supresoare ale sistemului imunitar;
  • Medicamente antidepresive;
  • Corticosteroizi starile inflamatorii precum artrita;
  • Medicamente sedative;
  • Plante care produc somnolență precum valeriana;

Indiferent de motivul pentru care doriți să luați melatonină, este recomandat a vă consulta cu medicul specialist sau medical de familie.

 

 

Surse:

  1. https://www.verywellhealth.com/melatonin-benefits-uses-tips-and-more-89808
  2. https://www.healthline.com/nutrition/melatonin-and-sleep#other-benefits
  3. Balch, Prescription for Nutritional Healing, 2010.
  4. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Melatonin

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *