MODALITATI PRIN CARE PUTEM ATACA PROCESELE DE IMBATRANIRE

Cu toții vrem să rămânem sănătoși pe măsură ce îmbătrânim. Ne întrebăm: „Există secrete pentru a arăta și a ne simți mai tineri, mai mult timp? Există mici obiceiuri zilnice care mă pot ajuta să-mi protejez mintea și corpul pe măsură ce îmbătrânesc?
Este clar că fiecare persoană şi fiecare creier îmbătrânesc în mod diferit. Dar punând în practică dovezile furnizate de neuroștiință în viața noastră de zi cu zi, există o serie de lucruri pe care le putem face cu toții pentru a ne ajuta să ne păstrăm abilitățile mentale; preveni tulburările cognitive, problemele de memorie și bolile; și pentru a ne îmbunătăți sănătatea creierului, pe măsură ce îmbătrânim.
Cheia pentru a rămâne sănătos este să ne menținem corpul, inclusiv creierul, într-o formă de top. Dar spre deosebire de strategiile care depind de privare, „Războinicii creierului”, așa cum îi numim, se concentrează pe abundența de obiceiuri uimitoare. Acum știm cu toții că exerciţiile fizice, dieta și somnul de calitate sunt importante, dar iată 4 modalități la care probabil nu te-ai gândit.

1. Găsește-ți tribul

Persoanele cu care petreci timpul influenţează modul în care îmbătrâneşti. Obiceiurile lor zilnice sunt contagioase. Bunii prieteni sunt buni şi pentru sănătatea ta. Prietenii nesănătoși sau contactul minim cu prietenii este rău pentru sănătatea dvs. Prin urmare, este important să ai prieteni și să fii selectiv cu ei, deoarece aceştia îți pot afecta creierul, starea de spirit și sănătatea fizică.
Interacționarea cu ceilalți ajută oamenii să se simtă conectați. Suntem animale sociale, care, prin natură, au avut întotdeauna nevoie unele de altele pentru supraviețuire. Este în genele noastre. Studiile au descoperit că prietenii sănătoși pot ajuta efectiv la scăderea riscului de declin cognitiv, pot proteja împotriva demenței prin furnizarea de stimulare emoțională și mentală și pot face o diferență cheie în longevitatea vieții.
Sfat: încercați să vă alăturați noilor cercuri sociale – poate un grup comunitar, un club de carte, un club de șah, un grup bazat pe o credință religioasă sau un grup de voluntari.

2. Mănâncă mai multă grăsime!

Grăsimile bune sunt esențiale pentru sănătatea ta. Și este important să începeți să mâncați cât mai devreme – pentru a restabili energia, a optimiza funcționarea creierului și a hormonilor, a reduce riscul de boli și a ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase.
Menţinerea sănătăţii creierului poate fi realizată prin alimentele consumate atât datorită nutrienților cu rol în combaterea bolilor cât şi datorită conţinutului de grăsimi sănătoase. Grăsimile bune ajută la menținerea concentrării, dezvoltarea musculară și reglarea funcţionării corecte a organelor vitale.
Sfat: încercați să mâncați o dietă care conține 70% alimente pe bază de plante, 30% proteine de înaltă calitate. Concentrați-vă pe consumul de grăsimi sănătoase precum avocado, caju, ulei de nucă de cocos și ulei de măsline.

3. Gestionează-ți stresul

În aceste zile, când factorii de stres par copleşitori (stresul la muncă, stresul financiar, traficul, creșterea copiilor și așa mai departe), stresul poate părea o parte normală a vieții. Dar stresul cronic face ravagii în minte și corp provocând uzură fizică reală. Cercetările au arătat că stresul provoacă modificări fizice în organism, care pot influența sănătatea fizică și emoțională și accelerează de fapt îmbătrânirea.
Stresul provoacă o varietate de probleme de sănătate, incluzând anxietatea, depresia, furia și ostilitatea obsesivă, insomnia, tensiunea arterială ridicată și atacurile de cord. Asta pentru că stresul transmite creierului și corpului creșteri de adrenalină și cortizol, ceea ce determină creșterea tensiunii arteriale și a pulsului cardiac.
Sfat: încercați meditația, este unul dintre cele mai eficiente moduri de a neutraliza stresul. Amintiți-vă, cel mai important este să găsiți ceva de care vă bucurați, care vă ajută să vă relaxați, ca un hobby, să citiți o carte sau să faceți yoga.

4. Faceți exerciţii aerobice mentale

Noutatea, varietatea și experiențele noi vă vor ajuta să vă mențineți mintea sănătoasă. Experiențe noi, chiar mici schimbări simple, stimulează mai multe conexiuni neuronale în creierul tău. Acest lucru face ca celulele nervoase să producă nutrienți care întăresc celulele și le fac mai rezistente la efectele îmbătrânirii.
Studiile arată că exercițiile cerebrale pot ajuta la prevenirea declinului cognitiv. Cele mai bune activități de învățare pentru creierul tău sunt angajatoare mental, interactive, plăcute și noi pentru tine. Faceți învățarea pe tot parcursul vieții o prioritate în viața voastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *