MOLIBDENUL

Acest mineral esential este necesar in cantitati extrem de mici pentru metabolismul azotului. Molibdenul se gaseste in ficat, oase si rinichi. Sustine cresterea oaselor si consolidarea dintilor. Un nivel scazut de molibden este asociat cu boli ale gurii si ale gingiilor si de asemenea cu cancerul. Carenta de molibden poate duce la impotenta la barbatii varstnici. Persoanele a caror dieta este bogata in alimente rafinate procesate sunt expuse si ele carentei.
Ajuta in stadiul final al transformarii purinelor in acid uric, la functionarea normala a celulelor si la activarea anumitor enzime. Intra in componenta xantinoxidazei, o enzima metabolica.
Acest mineral este necesar pentru functionarea enzimelor xantin-dehidrogenaza, care actioneaza in formarea acidului uric si in mobilizarea fierului din depozitele hepatice. Simptome in deficiente: la persoanele cu dieta normala nu apar deficiente; apar semne de deficienta la persoanele malnutrite. Aceste simptome includ rate respiratorii si cardiace crescute, confuzie mentala, edem si slabiciune.

BENEFICIILE MOLIBDENULUI:
• Ajuta la metabolismul glucidelor si lipidelor.
• Este o parte vitala a enzimei responsabile de tratarea fierului.
• Ajuta la prevenirea anemiei.
• Promoveaza buna dispozitie.

CARE SUNT PRINCIPALELE SURSE DE MOLIBDEN:
Cele mai cunoscute surse naturale sunt date de: alune, cerealele integrale, fasole, ficatul de vita, laptele, legumele/zarzavaturi avand frunze de culoare verde inchis, mazare.produsele lactate, semintele cerealelor.

CARENTA SI BOLILE GENERATE DE LIPSA DE MOLIBDEN:
• La persoanele cu dieta normala nu apar deficiente; apar semne de deficienta la persoanele malnutrite. Aceste simptome includ rate respiratorii si cardiace crescute, confuzie mentala, edem si slabiciune.
• Un nivel scazut de molibden este asociat cu boli ale gurii si ale gingiilor si de asemenea cu cancerul. Carenta de molibden poate duce la impotenta la barbatii varstnici. Persoanele a caror dieta este bogata in alimente rafinate procesate sunt expuse si ele carentei.

MOD DE PREZENTARE SUB FORMA SUPLIMENTELOR:
Nu este disponibil in mod individual sub forma suplimentelor, dar poate fi gasit in multe suplimente bazate pe mixuri de vitamine si/sau multiminerale. Desi nu s-a putut stabili cu exactitate care ar fi doza standard pentru un adult se considera ca dozele obisnuite pentru adulti sunt 75-250 mcg.

TOXICITATE SI EFECTE ADVERSE:
Nu a fost observata la oameni, dar dozele de peste 5-10 mg sunt considerate ca avand un potential crescut de toxicitate.

IMPORTANT DE STIUT:
Desi este considerat un mineral foarte important, se pare ca nu are nevoie de suplimentare, cu exceptia cazului in care toate alimentele pe care le consumi provin dintr-un sol cu deficit de nutrienti.

STIATI CA? Cantitati mari de molibden pot inhiba absorbtia de cupru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *