N-ACETYL CISTEINA

Este un derivat al aminoacidului L-Cisteina (de fapt forma acetilata a acestui aminoacid) . Are de asemenea o stabilitate superioara si prezinta o solubilitate mai mare in apa in raport cu aminoacidul l-cisteina. Acest ultim aspect face ca sa fie mult mai bine absorbit de catre organism. N-Acetyl Cisteina sau NAC-ul este si un puternic antioxidant. Antioxidantii sunt utili in cobaterea leziunilor provocate de radicalii liberi in organism si sustin functionarea optima a organelor vitale. Efectele NAC impotriva stressului oxidativ contribuie la buna functionarea optima a sistemului imunitar. Puternicul efect antioxidant poate fi utilizat si in scopul cresterii nivelului de glutation in celule. Glutationul este un antioxidant natural al organismului si este responsabil de neutralizarea unei parti din radicalii liberi si din toxinele prezente in mediu sau datorate satresului oxidativ indus de efortul si/sau exercitiile fizice intense. Studiile indica de asemenea utilizarea sa ca antioxidant si chemoprofilactic avand la baza capacitatea sa de prevenire a oxidarii LDL-ului, una din cauzele aterosclerozei.
N-Acetyl Cisteina are de asemenea un puternic efect legat de detoxifierea la nivelul organismului generata de uzul de alcool sau tutun , precum si al altor poluanti din mediu , elemente ce contribuie la suprimarea sistemului imunitar. Are de asemenea potentialul de a creste nivelul enzimelor de protectie din corp, acestea incetinind procesul de imbatranire a celulelor, specifica imbatranirii.
N-Acetyl Cisteina poate prin efectul sau sa scada frecventa bolilor si de asemenea poate scurta durata de refacere. A fost folosit si in cadrul tratamentelor persoanelor diagnosticate cu SIDA.
Beneficiile aportului de N-Acetyl Cisteina includ:
• Mareste nivelul de antioxidanti din corp;
• Promoveaza sanatatea sistemului imunitar;
• Efect anti-aging (anti-imbatranire);
• Contribuie la detoxifierea organismului;
• Scade durata si frecventa diferitelor boli;
• Util in tratamentul bronsitelor cronice;

CONTRAINDICATII: Persoanele care sufera de diabet nu ar trebui sa consume N-acetyl cisteina intrucat aceasta poate diminua efectul insulinei. Este foarte important pentru diabetic sa se consulte cu medical inainte de administrarea NAC-ului.

N-Acetyl Cisteina in cadrul suplimentelor:
Exista foarte multe companii care ofera N-Acetyl Cisteina sub diferite forme (inclusiv forma comprimatelor efervescente). Multe suplimente se prezinta sub forma de capsule de 500-600 mg. Este recomandat a se administra o capsula pe zi, doza putand fi dublata la 1000 mg/zilnic in cazul sportivilor (in special in cazul celor din sporturile grele) si aceasta deorece un studiu a dovedit capacitatea NAC-ului de a minimaliza catabolismul muscular asociat antrenamentelor intense.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *