NU POT SĂ DORM

Nu pot să dorm

Nu pot să dorm! E o afirmație obișnuită și pentru tine? Te întrebi seară de seară, de ce nu pot să dorm noaptea?

Dacă și tu cauți răspuns la această întrebare, atunci poți citi mai departe, poate te vei clarifica și chiar găsi soluția la problema ta!

Cauze ale insomniei

De cele mai multe ori oamenii nu pot dormi noaptea datorită unor stimulenți:

  • fizici (sport înainte de culcare, oboseală, dureri, prea cald/prea frig);
  • alimentari (energizante consumate târziu, mese copioase)
  • emoționali (anxietate, stress, depresie, griji)
  • job nocturn

Melatonina, pastile de somn?

Una dintre cele mai utilizate soluții este să consumi melatonina.

Melatonina declanșează somnul – deci te poate ajuta să adormi mai devreme. Asta nu oferă garanția că vei dormi mai mult. Pentru aceasta trebuie să încerci să îndepărtezi cauza insomniei.

Melatonina trebuie luată cu cel puțin o jumătate de oră până la două ore înainte de culcare pentru a te ajuta să adormi. Varianta lichidă poate acționa puțin mai rapid decât o pastilă. Trebuie să consemnam faptul că melatonina este un hormon – și poate fi influențat și de alți factori. Puteți încerca pentru început cu o doză mică să vedeți dacă funcționează pentru dumneavoastră.

Mod de administrare

Nu pot să dormDozele obișnuite de melatonină sunt cuprinse între 3 – 5 mg în suplimente. Dozele adecvate de melatonină poate varia foarte mult de la persoană la persoană. Se pot administra pentru început 1 – 3 mg, cu 120 de minute înainte de culcare. Își face efectul atunci când vă ajută să adormiți ușor și să rămâneți adormit până dimineața, iar la trezire să vă simțiți odihniți și cu o dispoziție bună.

Unii experți consideră că dozele de 0,1 mg – 0,5 mg  ar fi recomandate ca supliment antiîmbătrânire.

Melatonina efecte secundare

Suplimentele pe bază de melatonină pot interacționa influențând efectele anumitor medicamente. Poate crește sau scădea eficiența unora, inclusiv a medicamentelor pentru tensiune arterială. De asemenea, anumite medicamente (chiar și cofeina) pot crește cantitatea de melatonină pe care o absorbiți din suplimente, potențând efectele acesteia.

Recent unele cercetari preliminare au sugerat că o doză mare de vitamina D poate reduce cantitatea de melatonină produsă natural în organism.

Despre cum să vă pregătiți pentru un somn de calitate găsiți mai multe articole pe blogul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *