OROTATUL DE LITIU

Orotatul de litiu este o substanță care se compune din litiu (un metal alcalin) și acidul orotic (un compus produs natural în organism). Disponibil în formă de supliment alimentar, orotatul de litiu este prezentat ca un tratament natural pentru o de afectiuni legate de sanatatea mintala.

În medicina alternativă, orotatul de litiu este uneori promovat ca o alternativă la litiu, un medicament prescris pentru tratarea și prevenirea episoadelor de manie la persoanele cu tulburare bipolară. Despre litiul se spune că tratează și previne episoadele maniacale prin reducerea activității anormale a creierului.
Deși acidul orotic este uneori denumit vitamina B13, nu este de fapt considerat o vitamină. În organismul uman, acidul orotic este produs din microorganismele găsite în intestine.
În medicina alternativă, orotatul de litiu este apare adesea adesea – cu mentiunea ca poate fi foarte eficient in diminuarea si chiar tratarea unor situatii legate de:
Alcoolism, boala Alzheimer , anxietate , tulburare de deficit de atenție si hiperactivitate (ADHD), tulburare bipolara, dureri de cap, depresie, glaucom, insomnie, migrene, boala Parkinson, stres post traumatic.
În plus, orotatul de litiu este utilizat pentru a reduce stresul, pentru diminuarea durerilii și pentru îmbunătățirea memoriei.
Unii pacienți cu tulburare bipolară utilizează, de asemenea, orotat de litiu în combinație cu litiu. Deoarece acidul orotic se crede că mărește absorbția litiului in corp, se consideră că luarea unei combinații de orotat de litiu și litiu poate permite pacienților să-și reducă doza de litiu (concomitent cu reducerea unora din efectele adverse asociate cu litiul).
Este important de observat că în prezent există o lipsă de sprijin științific pentru eficacitatea orotatului de litiu ca alternativă la litiu.
Cercetările privind efectele orotatului de litiu asupra sănătății sunt foarte restranse/(limitate). Deși un număr de studii publicate în perioada anilor 1970-1980 au determinat faptul că orotatul de litiu poate oferi anumite beneficii, lipsesc cercetările mai amanuntite desi de data mai recenta asupra orotatului de litiu.
Cercetările disponibile despre orotatul de litiu includ un mic studiu publicat în jurnalul Alcohol în 1986. Într-un experiment de șase luni care a implicat 42 de persoane cu alcoolism, cercetătorii au descoperit că tratamentul zilnic cu orotat de litiu a contribuit la protejarea împotriva episoadelor de recidiva ale alcolicilor.

Efecte secundare și siguranță

Datorită lipsei cercetării, se stiu putine lucruri despre siguranța suplimentelor de orotat de litiu. Cu toate acestea, există unele dovezi că orotatul de litiu poate avea unele efecte toxice. De exemplu, un raport din 2007 publicat în Jurnalul de Toxicologie Medicală avertizează că utilizarea pe perioade foarte lungi a orotatului de litiu poate provoca greață și tremuraturi. Există și unele îngrijorări cu privire la faptul că utilizarea orotatului de litiu poate duce la afectarea rinichilor.
În plus, utilizarea orotatului de litiu poate provoca efecte adverse similare cu cele care rezultă din toxicitatea litiului (o problemă care apare frecvent și care a contribuit la dezvoltarea unor medicamente mai noi pentru a lua locul litiului ca terapie pentru tulburarea bipolară). Pe lângă greață și vărsături, aceste efecte adverse includ tulburari ale ritmului cardiac și potentiale alte probleme neurologice de lungă durată sau chiar permanente (cum ar fi tremuratul, dementa si ataxie). Toxicitatea severă poate provoca psihoză toxică, insuficiență renală, deshidratare, comă si uneori chiar deces.
Datorită riscurilor pentru sănătate asociate cu toxicitatea litiului, utilizarea în condiții de siguranță a litiului necesită efectuarea de teste sanguine periodice pentru a se asigura că nu se ating nivelurile toxice ale medicamentului. De asemenea, litiul poate interacționa cu o varietate de medicamente, cum ar fi inhibitori ai ACE (Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei), antidepresivele, blocante ale canalelor de calciu, dextrometorfan, diuretice, și inhibitori de monoaminooxidază (IMAO).
Din cauza preocupărilor legate de siguranță, utilizarea orotatului de litiu fără supravegherea unui medic , specialist in domeniul medical sau nutritionist de nivel profesionist din domeniul sănătății nu este recomandata (incurajata).
De asemenea, este important să rețineți că auto-tratarea unei afecțiuni cronice (cum ar fi tulburarea bipolară) cu orotat de litiu și evitarea sau întârzierea abordarii problemei standard poate avea consecințe grave. Dacă aveți în vedere utilizarea orotatului de litiu în tratamentul unei afecțiuni cronice, este esențial să va consultați medicul dumneavoastră înainte de a orice varianta de tratament.
DEX: Ataxia se definește ca o incapacitate de a coordona activitatea musculară în timpul mișcării voluntare, în absența oricărui deficit al forței musculare; pot fi afectate ritmul, amplitudinea, coordonarea, direcția și forța mișcării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *