Zi de zi

PABA

Acidul para-aminobenzoic (PABA) este unul dintre constituentii de baza ai folatului si ajuta si la asimilarea acidului pantotenic. PABA poate fi transformat in folat de catre bacteriile intestinale. Acest antioxidant ajuta la protectia impotriva arsurilor solare prin reducerea absorbtiei radiatiilor ultraviolet-B (UV-B). In consecinta, ajuta la prevenirea cancerului de piele. Actioneaza si ca o coenzima in descompunerea si folosirea proteinelor; ajuta la formarea globulelor rosii din sange.
PABA ajuta si la mentinerea sanatatii florei intestinale. Suplimentarea dietei cu PABA poate duce la revenirea la culoarea initiala a parului albit, daca albirea a fost provocata de stres sau de carente nutritionale. Alte beneficii includ protejarea impotriva efectelor fumatului pasiv, ozonului si altor poluanti ai aerului; reduce inflamatia in artrite; create flexibilitatea.
Carenta de PABA poate duce la depresii, oboseala, tulburari gastro-intestinale, incaruntire, iritabilitate, nervozitate decolorari ale pielii.
Surse
Dintre alimentele cele mai bune surse de PABA sunt: cerealele integrale , ciupercile, ficatul, melasa, rinichii si spanacul.
Observatii
Sulfamidele pot provoca un deficit de PABA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *