POTASIUL

O analiza foarte atenta facuta la mijlocul anilor ’90 – a mai multor studii importante realizate pana in acel moment si care au urmarit rolul potasiului in organism – a evidentiat ca o cantitate redusa de potasiu la nivelul corpului mareste semnificativ sansele de aparitie a hipertensiunii arteriale. Potasiul este foarte important pentru reactiile chimice la nivelul celulelor. Se relateaza de asemenea ca in cadrul unui alt studiu efectuat pe un lot de persoane sanatoase si tensiune arteriala normala – care au beneficiat de un aport normal de potasiu (sursele acestui aport fiind clorura si citratul de potasiu) ca acestor persoane li s-a redus tensiunea arteriala spre nivelul minim – un fapt care tindea spre o situatie ideala. Aportul mentionat de potasiu era echivalentul a cinci portii moderate de fructe si legume care pot fi frecvent obtinute , incluse si care sunt chiar recomandate in cadrul oricarei diete pentru un stil de viata sanatos. Potasiul este de asemenea necesar pentru secretia de hormoni. Pe de alta parte aceasta secretie a hormonilor duce la o scadere a raportului sodiu-potasiu atat in interiorul cat si in exteriorul celulei. De aceea in situatii de stress nevoile de potasiu cresc.
Potasiul este un mineral și un electrolit care este esențial pentru buna funcționare a corpului. Atunci cand – la nivelul corpului- nivelurile de potasiu (K) se dezechilibreaza, pot apărea mai multe probleme cum ar fi crampele musculare, tensiune arterială scăzută și modificări ale ritmului cardiac. Nivelurile de potasiu variaza in functie de nivelurile de sodiu, pentru a menține funcționarea corectă a mușchilor în întregul corp, în special la nivelul inimii. Potasiul functioneaza in interiorul celulelor pe cand sodiul functioneaza in afara acestora.
Atunci cand echilibrul sodiu-potasiu este dat peste cap functia neurologica ca dealtfel si cea musculara, pot fi afectate. Diareea , perioadele prelungite in care se posteste, precum si un nivel scazut al zaharului in sange pot cauza pierderi masive ale potasiului la nivelul corpului.
Pe măsură ce nivelurile de sodiu cresc, nivelul de potasiu scade. Si invers. Odată ce nivelurile de sodiu scad, nivelurile de potasiu cresc. Potasiul este de asemenea afectat de hormonul aldosteron, care este produs de glandele suprarenale.

PRINCIPALELE BENEFICII ALE POTASIULUI:

• Actioneaza impreuna cu sodiul pentru controlul apei la nivelul corpului;
• Ajuta la mentinerea presiunii normale a sangelui;
• Ajuta la prevenirea atacului cerebral;
• Ajuta la transmiterea impulsurilor electrochimice;
• Ajuta la o buna contractare a muschilor la nivelul corpului;
• Un aport peste medie contribuie la mentinerea sistemelor cardiovascular si renal;

CARENTA DE POTASIU:

Lipsa de potasiu din corp poate provoca: acnee, confuzie, constipatie, crampe musculare, dezechilibre ale cresterii, diaree, dureri de cap periodice, edem*, frisoane, hipoglicemia, insomnii, nervozitate, nivel ridicat al colesterolului, oboseala musculara si slabiciune, pierderea apetitului, sete de nestapanit, slabiciune; tulburari cognitive; in cazuri extreme – tensiune sanguina redusa si chiar ritm neregulat, care poate poate conduce spre oprirea miocardului si chiar moarte.

PRINCIPALELE SURSE DE POTASIU:

Foarte bune surse de potasiu sunt date de : alune, asparagus, avocado, banane, cafea, carnea de pasare, carnea rosie, cartofii dulci, ceai, citricele, cocosul, curmalele, dovleacul, fasolea, frunzele de menta, iaurtul degresat, lactatele, mazare, morcovi, pepenele verde, rosii, sardine, semintele de floarea soarelui, spanacul, struguri, verdeturile,

POTASIUL IN CADRUL SUPLIMENTELOR:

Multe din suplimentele serioase de vitamine si multiminerale va pot aduce un aport bun de potasiu, dar trebuie citite cu atentie etichetele. Unele suplimente simple pe baza de potasiu au ca ingredient potasiul in forma de citrat, gluconat , clorura. Prima din cele mentionate in forma citrat glicinat este una din cele mai populare.
Varianta organica a potasiului se refera la gluconatul, citratul sau fumaratul de potasiu.
Forma anorganica (sarurile anorganice) includ sulfatul, clorura, oxidul si respectiv carbonatul.
Excluzand varianta suplimentelor si vorbind strict de aportul de potasiu obtinut din alimentatia de zi cu zi exista surse care afirma ca ar fi ideal dobandirea unui aport zilnic de 2,5-3,5 gr. de potasiu din alimentatia de zi cu zi. Fructele si legumele (ca orice -ca idee generala care creste din sol) sunt bogate in potasiu si sarace in sodiu.

CUM INTERACTIONEAZA POTASIUL CU ALTE ELEMENTE?

Cafeaua, tutunul, diureticele si laxativele duc la diminurea excesisa a absorbtiei potasiului in corp. De asemenea efectul potasiului este foarte mult diminuat atunci cand se semnaleaza boli ale rinichilor dar si in caz de diaree.

DEX: Edemul reprezintă o infiltrație cu lichid seros a țesuturilor, îndeosebi a pielii, cu acumulare de lichid în țesutul conjunctiv subcutanatsau o acumularea excesivă de fluide în țesutul interstițial sau în cavități preformate. Lichidul de edem poate fi sărac în proteine (densitate sub 1015) cu denumirea de transudat sau bogat în proteine, denumit exudat.
Factori implicați în producerea edemului : scăderea sau blocarea drenajului limfatic cu edem limfatic ; creșterea permeabilității capilare ; creșterea presiunii hidrostatice a sângelui în venule și capilare; scăderea presiunii oncotice a sângelui ; creșterea presiunii osmotice tisulare ; retenția de Na+ și apă în organism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *