PQQ – ANTIOXIDANT BENEFIC PENTRU CREIER

PQQ antioxidant benefic pentru creier

Ce este PQQ?

PQQ antioxidant benefic pentru creier cu structură similară vitaminelor care poate fi găsit în cantități foarte mici în alimente și în produsele metabolice ale unor bacterii. Pyrroloquinoline quinone (PQQ) este un compus produs de bacterii și se găsește în fructe și legume. Are avantajul de a avea o bună stabilitate moleculară, ceea ce îl face extrem de eficient în combaterea stresului oxidativ. Activitatea sa antioxidantă este deosebit de benefică pentru protejarea mitocondriilor, structurile celulare esențiale pentru producerea de energie. În plus față de acest rol protector, promovează o nouă creștere mitocondrială.
PQQ este un factor de creștere care ajută plantele și animalele să crească.

Ce face PQQ

Este singurul nutrient capabil să genereze noi mitocondrii – cu până la 20% mai mult, în celulele existente – chiar îmbătrânite. Acesta este un avantaj semnificativ știind că numărul mitocondriilor scade odată cu vârsta …

PQQ antioxidant benefic pentru creier
Asigură în mod unic protecția ADN-ului mitocondrial, care este deosebit de expus și vulnerabil la stresul oxidativ. Studiile au arătat ca PQQ susține sănătatea inimii și funcția cognitivă. Influențează pozitiv funcționarea mitocondriilor, ceea ce îi conferă un rol major în controlul procesului de îmbătrânire și protejarea celulelor nervoase. Acesta aduce numeroase beneficii pentru funcționarea creierului și a inimii ca și pentru alte funcții ale organismului.

Unde se găsește?

Plantele absorb PQQ din bacteriile din sol. Le ajută să crească, de aceea se găsesc în fructe și legume. Exista în mod natural în diferite alimente printre care amintim:

 • Produsele fermentate din soia
 • Ardei verzi
 • Pătrunjel
 • Ceai
 • Papaya
 • Spanac
 • Țelină
 • Kiwi și în laptele matern. Asta pentru că se absoarbe din fructele și legumele consumate.

Beneficii ale PQQ

 • Antioxidant puternic. PQQ este un antioxidant benefic pentru creier.  Este un mai bun antioxidant de până la 5.000 de ori mai eficient decât vitamina C, și luptă împotriva radicalilor liberi
 • Ajută mitocondriile. Mitocondriile sunt partea cea mai importanta a celulelor. Funcționarea incorectă a mitocondriilor poate duce la probleme cardiace, diabet, cancer. Pqq ajută nu doar la funcționarea optimă a mitocondriilor dar le și ajută să se dezvolte, pentru obținerea mai multor mitocondrii.
 • Crește rezistența la efort. Un studiu făcut pe bărbați care practicau exerciții aerobice timp de 6 săptămâni și care au testat suplimentele PQQ. a evidențiat creșterea activității mitocondriilor și rezistența la efort.
 • Anti-diabet. Unele disfuncții ale mitocondriilor pot cauza diabet. Stilul de viață, mișcarea, mâncarea, stresul, somnul afectează activitatea mitocondriilor. Un studiu făcut pe șoareci a arătat că suplimentele cu PQQ repară disfuncțiile mitocondriale și ajută la reglarea insulinei.
 • Antiinflamator. PQQ scade inflamația, reducând proteinele reactive C, și alți markeri din sânge.
 • Bun pentru creier. Studiile au arătat că PQQ crește fluxul sanguin în cortexul cerebral. Această parte a creierului este responsabilă cu atenția, gândirea și memoria. Acest supliment poate preveni pierderile de memorie la persoanele vârstnice.
 • Somn și dispoziție. Pqq poate îmbunătăți calitatea somnului. Prin ameliorarea oboselii, poate influența și îmbunătăți starea de spirit.
  Administrarea în combinație cu CoQ10 (Ubiquinol) conduce la rezultate superioare privind protecția organismului împotriva stresului oxidativ. Protejează inima, vasele de sânge și previne pierderile de memorie ca și deficitul de atenție ce apar odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea studiile au raportat ca administrarea de PQQ conduce la creșterea performantei în sporturile de rezistență.

Mod de administrare PQQ

Suplimentele sunt de obicei sub forma de pudră obținute prin procesul de fermentație a bacteriilor.
Doza maximă recomandată este de 20 mg la adult, excepție făcând persoanele însărcinate sau care alăptează. Suplimentele conțin doze de 250 de ori mai mari decât din alimente. Trebuie menționat că Pqq din alimente este diferit de cel din suplimente. Nu s-a stabilit încă dacă această doză mărită are beneficii suplimentare.
Nu se cunosc efecte secundare. Nu s-au raportat alergii sau toxicitate. Nu se cunosc efecte secundare.

 

Surse:
1. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/what-to-know-about-pqq-supplements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *