Zi de zi

CE ESTE RESVERATROL-UL?

Resveratrolul este un polifenol găsit în vinul roșu, iar compusul asociat cu multe dintre beneficiile pentru sănătate adesea atribuite acestei băuturi.

Când vine vorba de forme suplimentare, trans-resveratrolul este izomerul preferat, deoarece este văzut ca cea mai eficientă formă de resveratrol și una din cele mai cercetate forme.

Resveratrolul este un compus chimic natural găsit în struguri, vin roșu și alte alimente. Ca supliment, resveratrolul a fost promovat in tratament al multor afectiuni – si de asemenea anti-imbatranire.

De ce oamenii iau resveratrol?

Cercetătorii au crezut de mult că substanțele din vinul roșu ar putea avea beneficii pentru sănătate. Consumul cu moderatie al vinului rosu conduce catre un risc mai scazut in cazul bolilor de inima. Cam de la inceputul anilor ’90, experții au început să se concentreze asupra resveratrolului, un compus antioxidant prezent in vinul roșu. De atunci, unele studii privind animalele și multe experimente de laboratoar au arătat că resveratrolul are efecte foarte promitatoare antivirale, antiinflamatoare și anticanceroase.

Cu toate acestea, suplimentele pe baza de resveratrol nu au fost foarte bine studiate la oameni. Nu știm cu adevărat ce beneficii și riscuri ar putea avea. De asemenea, nu știm dacă resveratrolul este în mod necesar mai important decât unele dintre celelalte substanțe naturale din vin.

Cu toate acestea, resveratrolul a devenit un supliment popular. Oamenii il folosesc din ratiuni diferite. Unii iau suplimente de resveratrol pentru a încerca să prevină sau să trateze boli grave, cum ar fi cancerul sau bolile de inimă. Alții speră că vor încetini procesul de îmbătrânire. Deocamdată, aceste utilizări nu sunt susținute de dovezi foarte concludente.

Poate fi resveratrol-ul obtinut in mod natural din alimente?

Resveratrolul se găsește în mod natural în vin roșu, pielita de struguri roșii, suc de struguri, arahide, mure precum și din câteva plante chinezești.

Unii oameni se întreabă dacă ar trebui să bea mai mult vin roșu din cauza posibilelor beneficii pe care resveratrolul le are asupra sanatatii. Cu toate acestea, majoritatea experților și a organizațiilor precum American Heart Association încă sugerează limitarea băuturilor alcoolice la o servire pe zi pentru femei și două pentru bărbați. In situatia descrisa 120 ml de vin echivaleaza cu o servire. Alte forme de alcool nu au resveratrol.

Care sunt riscurile in cazul administrarii  resveratrolului?

Efecte secundare. Atunci când resveratrolul este consumat în cantitatea care apare în mod obișnuit în alimente, acesta este, în general, considerat sigur. Ar putea provoca reacții la persoanele care sunt alergice la struguri sau vin.
Riscuri. Persoanele care au boli de sănătate, cum ar fi tulburările de sângerare, nu ar trebui să ia resveratrol fără să vorbească mai întâi cu un medic.
Interacțiuni. Dacă luați în mod regulat orice medicamente sau alte suplimente, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizați suplimente pe baza de resveratrol. Acestea pot interacționa cu medicamente precum cele de anticoagulare a sângelui, medicamentele pentru tensiunea arterială, tratamentele împotriva cancerului, antidepresivele  I.M.A.O., medicamentele antivirale și antifungice, analgezicele antiinflamatoare nesteroidiene și suplimentele precum sunătoarea, usturoiul și ginkgo.

Dozare: Se recomanda administrarea a 125 mg / zilnic.

Având în vedere lipsa clara a dovezilor privind siguranța lor, suplimentele pe baza de resveratrol nu sunt recomandate copiilor sau femeilor gravide sau care alăptează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *