Resveratrolul bun pentru creier
Resveratrolul este un antioxidant polifenol* care se găsește în pieliţa din struguri, având rol de protecţie a strugurilor de atacurile microbiene, de vremea rece și de radiațiile UV.
Resveratrolul benefic pentru creier
Studiile au arătat că resveratrolul poate stimula: învățarea, memoria și performanţa cognitivă.
Resveratrolul poate îmbunătăți fluxul sanguin și contribuie la menţinerea sănătăţii creierului.
Cercetătorii au descoperit că resveratrolul îmbunătățește supraviețuirea celulară și neurogeneza (dezvoltarea de noi neuroni), sporind memoria și învățarea.
Mod de administrare a reveratrolului
Doza nootropă recomandată de trans-resveratrol este de 20 – 250 mg pe zi.
Mai multe detalii despre acest renumit antioxidant puteți găsi aici.
Polifenolii
*Polifenolii sunt o serie de peste 500 de substanțe chimice naturale care se găsesc în plante.
Aceste substanțe sunt împărțite în câteva categorii după particularități și anume:
Surse de polifenoli
Așa cum am menționat anterior acestea se găsesc în:
- Fructe (portocale, grapefruit, afine, rodie, zmeură, afine, soc negru, coacăze negre, mure, căpșuni, cireșe, caise, piersici, prune, mere, struguri.);
- Legume (ceapă, ceapă roșie, usturoi, cartofi, măsline negre și verzi, ardei iute, anghinare, spanac, broccoli, sparanghel, morcovi, etc);
- Cereale integrale (grâu, secară, ovăz, orz, bulgur, mei);
- Nuci (soia, fasole neagră și albă, castane, alune, nuci pecan, migdale, nuci);
- Semințe (semințe susam, semințe de in, semințe de floarea soarelui, dovleac, semințe de cânepă, etc.);
- Băuturi (ceai, cafea, vin roșu, sucuri din fructe);
- Grăsimi (ciocolată neagră, ulei de susan, ulei de măsline extravirgin, ulei din semințe de in, etc)
- Condimente picante (capere, șofran, cuișoare, pudră de curry (turmeric), ghimbir, chimen, anason, scorțișoară);
- Plante aromatice (busuioc, oregano, rozmarin, mentă, semințe de țelină, salvie, cimbru).
Toate acestea sunt recomandate a fi prezente în alimentația oamenilor pentru o dietă echilibrată și sănătoasă, asigurând organismului nutrienții necesari pentru o funcționare optimă.