Resveratrolul este un polifenol natural ce se găsește în vinul roșu, strugurii negrii, unele fructe de pădure și în ciocolata neagră fiind asociat cu multe beneficii pentru sănătate precum prevenirea bolilor de inimă, a diabetului, a îmbătrânirii sau a cancerului.
Ce este resveratrolul?
Resveratrolul este un compus chimic natural, descoperit prima data în 1992 și se găsește în pieliţa din struguri, având rol de protecţie a strugurilor de atacurile microbiene, de vremea rece și de radiațiile UV, dar și în semințele de struguri. Aceste părți ale strugurilor sunt prezente în procesul de fermentare și formare a vinului roșu.
Fiind un polifenol antioxidant studiile au arătat că Resveratrolul poate stimula, de asemenea, învățarea, memoria și performanţa cognitivă. Resveratrolul poate îmbunătăți fluxul sanguin și contribuie la menţinerea sănătăţii creierului. Cercetătorii au descoperit că resveratrolul îmbunătățește supraviețuirea celulară și neurogeneza, sporind memoria și învățarea.
Surse naturale de resveratrol
Resveratrolul se găsește în mod natural în vin roșu, pielita de struguri roșii, suc de struguri, prune, arahide, afine, zmeură, mure, câteva plante chinezești și ciocolată neagră.
Resveratrol beneficii:
- Sănătatea inimii. Resveratrolul poate avea rol de scădere a tensiunii arteriale sistolice (cea care crește de obicei odată cu vârsta, pe măsură ce arterele se rigidizează. Atunci când este ridicată este factor de risc pentru bolilede inimă), ajutând la producerea de oxid nitric ce relaxează vasele de sânge (consumând o doză de peste 150 mg pe zi). Totuși nu sunt suficiente studii pentru a evidenția acest lucru.
- Reduce grăsimile. Așa numitul Paradox francez a arătat că persoanele care consumă brânzeturi grase și unt, dar consumă și vin roșu în cantități moderate au totuși nevele scăzute de cholesterol rău prezent în vasele de sânge. Fiind un antioxidant, resveratrolul reduce oxidarea colesterolului rău ce contribuie la formarea depunerilor de cholesterol pe pereții vaselor de sânge.
- Prelungește viața. Conform unor studii, resveratrolul activează unele gene care previn deteriorarea celulară ajutând la prelungirea vieții. Vezi Proiectul Biosphere 2. Cu toate acestea studiile făcute pe animale nu sunt la fel de relevante ca cele pe oameni.
- Protejează creierul. Câteva studii au sugerat că un consum moderat de vin roșu poate preveni declinul cognitive. Acest lucru se datorează proprietăților antioxidante și antinflamatoare ale resveratrolului present în vinul roșu ce interferă cu fragmente de proteine numite bet-amiloizi. Prezența lor sunt un semn distinctiv al bolii Alzheimer.
- Previne complicațiile în diabetul zaharat. Resveratrolul poate opri o enzimă să mai transforme glucoza în sorbitol adică într-un alcool din zahăr. Când sorbitolul crește prea mult, crește și stresul oxidativ la nivel cellular provocând complicații. Deasemeni activează o enzimă care poate metaboliza glucoza scăzând astfel nivelul zahărului din sânge.
- Previne inflamațiile. Resveratrolul poate preveni deteriorarea cartilajelor produse de inflamații precum și durerile articulare associate inflamațiilor.
- Efect anticancer. Studii pe animale au arătat că resveratrolul poate avea efect asupra celulelor canceroase ce produc cancerul gastric, de colon, de piele, cancer de sân sau prostată. Resveratrolul poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase modificând gena și împiedicând răspândirea cancerelor ce apar pe fond hormonal.
Mod de administrare a resveratrolului
Din sursele naturale nu se pot obține cantități suficient de mari (aproximativ 1 mg de resveratrol la 150 ml de vin roșu) pentru a avea efect benefic aupra organismului, de aceea sunt recomandate suplimentele.
Când vine vorba de suplimente, trans-resveratrolul este izomerul preferat, deoarece este văzut ca cea mai eficientă formă de resveratrol și una din cele mai cercetate forme.
Doza nootropă (pentru creier) recomandată de trans-resveratrol este de 100 – 250 mg pe zi.
Totuși nu se cunoaște o doză exactă care poate ajuta avea efectele benefice mai sus menționate. Acestea se stabilesc împreună cu medicul pe baza istoricul medical al fiecărei persoane.
Resveratrolul efecte secundare
Atunci când resveratrolul este consumat din alimente, acesta este, în general, considerat sigur. Poate provoca reacții la persoanele care sunt alergice la struguri sau vin.
Riscuri asociate cu resveratrolul
Persoanele care au boli de sânge, precum hemoragii sau coagulare arapidă a sângelui nu ar trebui să ia resveratrol fără să vorbească mai întâi cu un medic.
Deasemeni persoanele însărcinate, care alăptează sau copilor, nu le sunt recomandate suplimentele cu resveratrol, decât la recomandarea medicului.
Interacțiuni ale resveratrolului cu medicamente sau suplimente
Resveratrolul poate interacționa cu medicamente precum cele de anticoagulare a sângelui, medicamentele pentru tensiunea arterială, tratamentele împotriva cancerului, antidepresivele, medicamentele antivirale și antifungice, analgezicele antiinflamatoare nesteroidiene și suplimentele precum sunătoarea, usturoiul și ginkgo biloba.
Surse
1. https://www.healthline.com/nutrition/resveratrol#TOC_TITLE_HDR_11
2. https://www.verywellhealth.com/search?q=resveratrol
3. https://journals.sagepub.com/doi/10.2203/dose-response.09-015.Mukherjee
4. https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-resveratrol
5. https://www.healthline.com/health-news/resveratrol-beneficial-for-diabetes