Rhodiola Rosea plantă adaptogenă
Rhodiola Rosea plantă adaptogenă (cunoscută ca rădăcină de aur, toiagul lui Aaron, rădăcină arctică, coroana regelui). Aceasta care crește în regiunile reci ale lumii, în special în zona Arctica, munții din Asia Centrală, în estul Americii de Nord și în părțile muntoase din Europa (Alpii, Pirineii sau chiar Carpații). Mai poate fi găsită și în Scandinavia, Islanda, Marea Britanie și Irlanda. Crește pe stânci lângă mare și pe munți la altitudini de până la 2300 metri. A fost menționată de către medicul grec Dioscorides încă din primul secol d.Hr. Partea aeriană a plantei este consumată ca aliment în unele părți ale lumii, în unele situații adăugată în salate.
Ce este Rhodiola rosea?
În Rusia și zona Scandinaviei, rhodiola rosea a fost folosită timp de secole pentru a face față la frigul siberian și la viața stresantă. Planta a mai fost folosită și în cadrul medicinei tradiționale chineze. Medicamentul pe bază de rhodiola rosea a mai fost utilizat în unele zone din lume pentru prevenirea răului de altitudine. Rhodiola s-a dovedit a contribui la îmbunătățirea performanțelor fizice și mentale. Luptă împotriva oboselii și susține o bună dispoziție la nivel mental. De asemenea, contribuie la creșterea disponibilității energiei în timpul zilei și la promovarea unui somn odihnitor.
Rhodiola beneficii
Extractele de Rhodiola ar putea ajuta la protejarea celulelor împotriva stressului oxidativ (radicalii liberi). Reglează ritmul cardiac, îmbunătățește capacitatea de a învăța precum și memoria. Este de ajutor în depresie, oboseală, anxietate sau anemie.
Stress și burnout
Rhodiola rosea este cunoscută ca fiind o plantă adaptogenă, ajutând organismul să se adapteze și să facă față condițiilor de stres, reducând nivelul hormonului de stres. Cercetările arată că administrarea unui extract standardizat de rhodiola zilnic (în prima parte a zilei), poate reduce nivelul de stres la persoanele care se confruntă cu un nivel ridicat de stress în viața de zi cu zi. Un studiu realizat pe 118 de persoane cu simptome de burnout (epuizare cauzată de stres), a arătat că persoanele care au consumat rhodiola rosea au văzut îmbunătățiri ale simptomelor asociate cu stresul și depresia.
Rău de înălțime
Unele studii au arătat că administrarea de rhodiola de patru ori pe zi timp de șapte zile nu a dus la mărirea semnificativă a cantității de oxigen din sânge pentru persoanele aflate în zone de altitudine ridicată.
Îmbunătățirea performanțelor sportive
Se pare că dozele de rhodiola administrate strict pe perioade scurte de timp ar putea contribui la îmbunătățirea performanțelor sportive. Un studiu din 2009 pe un grup de tinere, a arătat că acele persoane care au luat o doză de Rhodiola rosea au reușit să alerge mai repede decât cele care au primit placebo. În alte studii s-a demonstrat că rhodiola îmbunătățește performanțele musculare și reduce percepția efortului făcut.
Îmbunătățește funcția cognitivă
Rhodiola a fost folosită pentru a mări concentrarea, atenția și a reduce oboseala. Aceasta a fost testată pe un grup de peste 60 de adulți (bărbați și femei) care au luat un extract standardizat de rhodiola rosea în doză de 576 mg pe zi. Rhodiola ajută și la reducerea oboselii pe timp de noapte. Studii făcute pe studenți care învățau noaptea au arătat că rhodiola rosea nu doar a redus oboseala, dar a mărit capacitatea de învățare, iar rezultatele au fost mai mari.
Cancer
Studii de laborator au arătat că (salidroside) componentă a rhodiolei ar putea oferi unele beneficii în cazul unor cancere, inhibând creșterea celulelor canceroase. Cu toate acestea, rhodiola nu reduce riscul de apariție a unei recidive.
Depresie
Unele studii publicate în Phytomedicine arată că administrarea de extract de rhodiola poate reduce simptomele depresiei după doar 6 săptămâni de tratament la persoanele cu un tip de depresie ușoară spre una moderată.
Insuficiența cardiacă cauzată de epirubicina
Unele cercetări sugerează că administrarea unui ingredient din rodiola ”salidroside” începând cu o săptămână înainte de chimioterapie și continuând pe parcursul chimioterapiei reduce afectarea inimii cauzată de chimioterapia epirubicină.
Stări de oboseală
Cercetările anterioare sugerează că rhodiola ar putea contribui la scăderea obosealii în situații stresante.
Administrarea de suplimente pe baza de extract standardizat de rhodiola par să:
- diminueze oboseala
- crească starea de bine la studenții care sustin examene,
- pentru muncitorii din schimburile de noapte
- pentru cadeții militari care sunt în mod obișnuit privați de somn.
În alte situații, extractul de rhodiola, a redus oboseala la nivel mental în cazul unui lot de studenți aflați în primul an de studii. Există dovezi contradictorii cu privire la un produs combinat care conține extract de rhodiola, extract de boabe de schisandra și extract de ginseng siberian. Unele cercetări arată că îmbunătățește performanța mentală a persoanelor obosite și care erau supuse unui stress mental sporit.
Anxietate și stres
Dovezile timpurii sugerează că extractul standardizat de rhodiola ar putea scădea anxietatea și depresia la persoanele cu o afecțiune numită tulburare de anxietate generalizată. Deasemeni o substanță ce se găsește în Rhodiola rosea (salidroside) poate fi de ajutor în cazul bolilor alimentare precum mâncatul compulsiv și anorexie.
Rhodiola prospect (mod de administrare)
Consumul de rhodiola este considerat a fi sigur atunci când administrarea se face pe cale orală, pe durată scurtă de timp.
Dozele recomandate zilnice din extractul de rhodiola sunt de la 100 – 600 mg, pe stomacul gol, de preferat în prima parte a zilei, pentru perioade de maxim 6-10 săptămâni. Siguranța utilizării pe termen lung nu este cunoscută.
Pentru performanțe fizice și mentale se recomandă a se consuma 200-300 mg cu o oră sau două înainte de momentul testării.
Rhodiola efecte secundare
Atunci când se depășesc dozele zilnice pe o perioadă îndelungată, rhodiola poate provoca dureri de cap, amețeli, somnolență, uscarea gurii sau producerea de saliva excesivă.
Precauții și avertismente speciale: Nu este recomandată administrarea de rhodiola persoanelor însărcinate sau care alăptează.
- Boli autoimune: Rhodiola ar putea simula sistemul imunitar. Teoretic, ar putea agrava bolile autoimune, cum ar fi scleroza multiplă, artrita reumatoidă și altele.
- Diabet: Rhodiola ar putea reduce nivelul zahărului din sânge. Teoretic, rhodiola ar putea scădea prea mult nivelul zahărului din sânge, în special la pacienții care iau insulină sau alte medicamente pentru diabet.
- Tensiunea arterială scăzută: Rhodiola ar putea scădea tensiunea arterială. Teoretic, rhodiola ar putea determina tensiunea arterială să devină prea mică, mai ales la persoanele care au deja tensiune arterială scăzută.
Interacțiunea rhodiolei cu medicamente
Poate provoca somnolență dacă este combinată cu inhibatori ai neurotransmițătorilor serotonină și norepinefrină, sau alte antidepresive.
* „Adaptogen” pentru a ajuta corpul să se adapteze și să capete rezistența fizică, chimică și de mediu.
Surse
- http://plantsoftheworldonline.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:315148-2
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/317051
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19168123/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5370380/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10839209/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15256690/