RIBOFLAVINA – VITAMINA B2

riboflavina vit b2

Vitamina B2 face parte din complexul de vitamine B și mai este cunoscută  sub denumirea de riboflavină sau vitamina G.
Cel mai bine acționează împreună cu vitaminele B3, B6 și vitamina C având efect  sinergic (un efect cumulat mai mare decât în situația în care ar fi luate individual).  Ca orice vitamină din complexul B organismul asimilează atât cât are nevoie din această vitamină, surplusul fiind eliminat. De aceea trebuie asigurate doze necesare  fie prin intermediul alimentelor  fie al suplimentelor.  Vitamina B2 poate fi foarte ușor distrusă de expunerea la lumină.

Vitamina B2 Beneficii

Principalele beneficii pe care le oferă vitamina B2 (riboflavina) includ:

  • Ajută la atenuarea migrenelor și a durerilor de cap;
  • Are efect antioxidant, reduce degradarea celulelor de către radicalii liberi;
  • Calmează oboseala de la nivelul ochilor și poate ajuta la prevenirea cataractei;
  • Ajută la metabolizarea carbohidraților, a proteinelor și a grăsimilor;
  • Ajută la menținerea sănătății pielii, unghiilor și părului;
  • Poate fi de ajutor în fertilitate.
  • Ajută la mai bună utilizare a vitaminei B6 (piridoxina);
  • Ajută la absorbția fierului și formarea globulelor roșii din sânge;
  • Este foarte importantă în timpul sarcinii, pentru a nu pune în pericol dezvoltarea fătului;
  • Este necesară în metabolizarea triptofanului în organism transformându-l în niacină.
  • Poate ameliora sindromul de tunel carpian împreună cu vitamina b6.

Deficiența de vitamina B2 – simptome

riboflavinaDeficiențele de vitamina B2 (riboflavina) se manifestă prin crăpături la nivelul colțurilor gurii, inflamare a gurii și a limbii, amețeli, căderi ale părului, insomnie, sensibilitate crescută, digestie proastă, încetinire a creșterii (la copii) și chiar retard mental.  Deficiența de vitamina B2 se numește ariboflavinoză. 

Surse de vitamina B2

Principalele surse de vitamina B2 sunt: brânza, laptele, carnea (de pui, curcan, vită,rinichi și ficat), gălbenușul de ou, peștele, legumele, carnea de pasăre, spanacul, cerealele integrale, iaurtul.

Din categoria legumelor și a ierburilor sursele cele mai importante includ: sparanghelul, avocado, broccoli, varza de Bruxelles, ciuperci, ardei iute, mazăre, nuci, algele roșii, rădăcina de brusture, mușețelul, semințele de fenicul, schinduful, hameiul, ovăzul, urzica, pătrunjelul, menta, frunzele de zmeură, măceșul, salvia.

riboflavina alimente

Toxicitatea vitaminei B2

Pentru această vitamină nu sunt cunoscute aspect legate de toxicitatea ei. Ca majoritatea vitaminelor din complexul B surplusul este eliminat prin urină. Unele doze foarte mari pot genera mâncărimi, amorțeală, înțepături, senzații de arsuri.
Vitamina B2 este sensibilă la lumină, chiar și la lămpile cu ultraviolete.  Se dizolvă în apă și este distrusă de sulfonamide, estrogen și alcool. Gătitul poate distruge vitamina B2 prin fierbere sau la microunde.

Cui îi este recomandată vitamina B2

  1. Persoanele care sunt supuse unui stress excesiv (anxietate, boala, traume) ar trebui să aibă un aport mărit din complexul de vitamine B (având cantități adecvate de riboflavină).
  2. De asemenea fumatorii și  cei care consumă alcool în cantități semnificative.
  3. Persoanele care își administrează contraceptive orale ca și acele persoane care sunt însărcinate sau persoanele care alaptează.
  4. Cei care țin o dieta prelungită pentru ulcer ori diabet .

Riboflavina mod de administrare

Majoritatea suplimentelor se prezintă la comprimate de 100 mg (există pe piață și de 50 mg sau chiar 300/400 mg). Dozele obișnuite sunt de 100-300 mg zilnic.

riboflavina doze

CUM INTERACȚIONEAZĂ VITAMINA B2 CU DIFERITE MEDICAMENTE

Riboflavina diminuează sau chiar poate compromite efectul unor medicamente (tetraciclinei, doxorubicinei, antineoplazinelor).
Pe de alta parte antidepresivele, fenotiazina, probenecidele pot reduce nivelele de vitamina B2 din corp.
Diureticele tiazidice conduc la creșterea nivelului de riboflavină excretata în urină.

 

 

Surse:

  1. https://www.livestrong.com/article/320033-what-are-food-sources-of-d-ribose/
  2. https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-riboflavin#1
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/219561

2 comentarii la „RIBOFLAVINA – VITAMINA B2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *