SELENIUL

Este unul din cele mai importante minerale pentru organism, datorita in principal puternicului sau efect antioxidant. Seleniul (Se) lucreaza in mod sinergic cu vitamina E (un alt antioxidant puternic pentru corp). Seleniul este responsabil de producerea de glutation peroxidaza – cel mai important element antioxidant de la nivelul corpului (care se gaseste in fiecare celula).
• Ajuta organismul sa se protejeze de diferite forme de cancer;
• Are rol in metabolismul tiroidian;
• Atenueaza bufeurile si problemele de menopauza;
• Completeaza vitamina E ca un antioxidant eficient;
• Contribuie la pastrarea in conditii bune a elasticitatii tesuturilor;
• Creste fertilitatea masculina prin marirea numarului de spermatozoizi;
• Imbunatateste calitatea parului; previne si trateaza matreata;
• Intarzie instalarea imbatranirii la nivelul tesuturilor;
• Reduce productia de radicali liberi;
• Reduce riscul de accident vascular cerebral;
• Rol important in prevenirea bolilor de inima;
• Sustine functiile sistemului imunitar;
• Sustine si imbunatateste functiile sistemului inmunitar;

Sursele naturale de seleniu sunt reprezentate de: orez, broccoli, tarate, varza, usturoi, ceapa, lapte, ciuperci, drojdie, alge, produse cerealiere integral., fructe de mare, rinichi, ficat, germeni de grau, ton, rosii, orez brun, usturoi.
Dozele zilnice recomandate: pentru barbati=70mcg; pentru femei=55mcg; 60-65 mcg pentru femeil;e insarcinate; 75 mcg pentru femeile care alapteaza si 55 mcg pentru adulti.
Simptome in deficiente: dureri musculare si catabolism muscular.
Deficiente severe de seleniu pot conduce la miocardiopatie , infarct miocardic, boala Keshan, pierderea prematura a vigorii.
Toxicitate: Doze de l-3mg (1000 mcg-3000 mcg) pe perioade de cateva luni pot conduce la simptome de toxicitate cum ar fi greturi, varsaturi, diaree, oboseala, caderea parului.
Seleniul in cadrul suplimentelor nutritionale: La acest capitol trebuie sa spunem ca exista o mare varietate de suplimente calitative care sa contina seleniu. In primul rand sunt cele individuale (care contin doar seleniu – in doze mai reduse (20-25 mcg/capsula) mergand spre altele ce contin 200-250 mcg/capsula. Apoi seleniul poate figasit intr-o multitudine de suplimente de vitamine si minerale si nu in ultimul rand este prezent in multe formule de tip antioxidant (in special combinat cu beta caroten , vitamina E, zinc, etc).
Aplicatii in cadrul sportului: in fitness ca antioxidant se recomanda consumarea de 150-250mcg de seleniu de catre sportivii care urmeaza programe de antrenament dur; aceste cantitati vor elimina radicalii liberi produsi in urma exercitiilor intense.
Stiati ca? 1) Barbatii se pare ca au o nevoie mai mare de seleniu. Aproximativ 50% din seleniul din organism este concentrat la nivelul testicolelor si de asemenea in acele portiuni de conducte seminale din proximitatea prostatei. O parte insemnata de seleniu se pierde prin intermediul materialului seminal.
2) O mare parte din seleniul prezent in sursele alimentare vegetale este determinat de continutul in seleniu al solului in care cresc aceste plante. Tari precum China, Noua Zeelanda, Finlanda au soluri cu continut foarte redus in seleniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *