Ce este sofranul?
Șofranul sau Crocus sativus este o plantă originară din Orientul Mijlociu. Sofranul este de fapt partea uscată a stigmatului plantei, fiind cel mai scump condiment culinar din lume. Asta se datorează în mare parte modului în care trebuie cultivat și recoltat (manual). A fost introdus în Europa de mauri prin Spania, la ora actuală fiind cultivat în Spania, Grecia, Franța, Italia, iar în restul lumii în Maroc, Cașmir, Iran (cel mai mare producător) sau China.
Șofran preț
Prețul său ridicat (30 000 -40 000 euro/kg) se datorează faptului că pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate între 130 000 și 250 000 de flori din care se rețin numai stigmatele (partea superioară a pistilului ce este divizată în 3) ce se usucă până la pierderea a 4/5 din umiditatea lor, dar și pentru faptul că este o cultură manuală ce nu suportă mecanizare decât în mică parte (lucrările solului). Șofranul, numit și `aurul roșu` era considerat un simbol al luminii, folosit din cele mai vechi timpuri ca plantă tinctorială ce dădea o culoare `galben soare`, iar hainele conducătorilor fiind vopsite cu extractul stigmatelor de crocus sativus.
Ce conține șofranul?
Stigmatele florilor conțin substanțe carotenoide, glucide, pectine, gume și ulei volatile.
Șofranul beneficii
Șofranul este folosit de mii de ani ca anxiolitic, sedativ și antidepresiv. De exemplu:
- Depresie. Ca nootropic, șofranul este utilizat pentru depresie și chiar depresie post-partum. Studii recente arată că șofranul este la fel de eficient ca și unele antidepresive eliberate pe bază de rețetă.
- Sindrom premenstrual. Ajută la reducerea durerilor din timpul menstruației datorită extractelor din șofran (crocin și safranal).
- Memorie. Este un puternic antioxidant datorită carotenoizilor crocin și safranal. Eliminarea radicalilor liberi reduce inflamația, distruge celulele canceroase și protejează celulele creierului și mitocondriile.
- Slăbit. Suprimă pofta de mâncare,și reglează hormonul foamei- grelina cu ajutorul extractului din șofran numit Satiereal®*
- Energizant pentru sportivi. Crește energia și rezistența la efort pentru cei care fac sporturi intense.
- Previne bolile neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer. Șofranul inhibă depozitarea de amiloid-β, asociat cu progresia bolii Alzheimer și descompunerea acetilcolinei (acetilcolinesterazei) la fel ca unele medicamente pentru tratamentul Alzheimerului.
Mod de administrare
Doza recomandată de șofran este de 25 – 30 mg de două ori pe zi. Dozele mari de peste 5 grame, se consideră otrăvire și pot duce la moarte.
Efecte secundare pot apărea manifestate prin: cefalee, agitație, somnolență, transpirație abundentă, greață însoțită de vărsături, constipație sau diaree.
Unele persoane pot fi alergice la șofran, în special acele persoane care manifestă alergie și la plante din familia măslinului (Olea).
Contraindicat. Persoanelor însărcinate sau care alăptează precum și celor care suferă de tulburări bipolare.
*Satiereal® Este un ingredient patentat, studiat clinic, derivat din șofran, al cărui principal efect este inducerea stării de sațietate.
Sentimentul de sațietate indus de Satiereal® favorizează pierderea în greutate, reducerea apetitului și evitarea consumului de mese bogate pe fondul unui comportament de tip compulsiv. Astfel ajută la slăbit și la dobandirea unui aspect fizic plăcut.
Satiereal® este derivat din florile de Crocus sativus, cultivat în întreaga regiune mediteraneană, din care se extrage condimentul șofran.
Încă din perioada antică unele popoare din zona Europei și a Orientului Mijlociu au folosit șofranul pentru a ușura digestia alimentelor picante și pentru a calma starea de iritabilitate la nivelul stomacului. Persanii vechi prețuiau șofranul pentru tratarea depresiei. Aceste utilizări medicinale sunt de obicei reduse din păcate, de costul ridicat al șofranului. Cu toate acestea, Satiereal® este extras din recolte de crocus sativus cultivate special și foarte bogate în componente sofronice active oferind astfel o soluție optimă din punct de vedere al costului pentru formulele de pierdere in greutate.
Beneficiile aportului de Satieral ® sunt date de reducerea poftei pentru dulciuri si diferite alte tipuri de alimente grase înlăturând sentimentul de foame (în special în perioada dintre mese).
Există în cadrul produselor de pe piață multe ingrediente care acționează asupra factorilor fiziologici sau hormonali pentru a ajuta la reducerea greutății. Satiereal® s-a dovedit a acționa asupra serotoninei, un neurotransmițător care joacă un rol esențial în dobândirea stării de sațietate și în controlul apetitului.
Surse
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20579522/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31602695/
- https://www.satiereal.com/
- https://www.prweb.com/releases/satiereal-saffron-extract/weight-loss-supplement/prweb9551480.htm
3 comentarii la „ȘOFRANUL sau CROCUS SATIVUS”
Rog este bun sofranul ca antiinflamator natural in bolile autoimune?
Buna ziua! Sofranul este cunoscut in principal pentru efectele antidepresive si de imbunatatire a dispozitiei.Si pentru aceasta este in mod special cautat si utilizat. Este adevarat ca are si efect antiinflamator dar nu acesta este principalul sau beneficiu. Daca in situatia Dvs. il puteti utiliza? Cred ca este cel mai bine sa prezentati situatia Dvs. medicului Dvs. sau unui doctor specializat in bolile de care stiti ca suferiti si sa urmati sfaturile lui.
Buna ziua! Nu este recomandat in situatia Dvs. si din nou cel mai bine ar fi sa prezentati situatia Dvs. unui medic specializat in bolile de care spuneti ca suferiti!