Noi abordari pentru persoanele care tind sa faca in mod obisnuit miscare dar care au si servicii solicitante fiind supuse astfel unui stress marit.
In zilele noastre tindem sa fim tot mai stresati, sa devenim mai fim sedentari (facand din ce in ce mai putina miscare) si de asemenea alimentatia noastra sa devina tot mai deficitara in nutrienti de calitate. Ca urmare a stress-ului ridicat organismul secreta cantitati tot mai mari de cortizol.
Cortizolul este un hormon de stres catabolic care se eliberează inclusiv după antrenamente intense. Procesele de tip anti-catabolic (de destructie la nivelul tesutului muscular) fac parte din motivul pentru care ”să te ucizi zi de zi în sală” nu reprezinta întotdeauna calea cea mai scurtă si cea mai inteligenta către obiectivele tale fizice. Din fericire, am aflat că periodizarea intensității și utilizarea metodelor de recuperare inteligenta pot conduce la diminuarea efectele cortizolului. Cu toate acestea, cortizolul este eliberat și în timpul stresului de tip social și/sau psihologic.
Deoarece exista o multitudine de situatii in care nu-i poți spune la munca șefului tău (superiorului tau) doar „calmeaza-te!”, urmatoarea abordare ar putea fi aceea de a consuma mai multe grăsimi sănătoase.
Oamenii de știință din Viena, Austria, au descoperit că grăsimile nesaturate sănătoase provenind din semințele de chia și nuci pot limita eliberarea cortizolului chiar și în perioadele de stress extrem. De asemenea, ei au descoperit că, deși majoritatea subiecților tind – în perioadele stresante – să faca din ce in ce mai putina miscare (sarind chiar si unele antrenamente), cei care au mâncat nuci braziliene și semințe de chia s-au angajat mult mai mult la exerciții fizice, în ciuda stresului.
Concluzie: miscarea fizica in combinatie cu un aport suplimentar de grasimi bune pot contribui semnificativ la reducerea stress-ului.