SUPLIMENTE PENTRU STRESS SI ATACURI DE PANICA

INTREBARE : PRIN EFECTELE LOR – POT SUPLIMENTELE SA CONTRIBUIE LA AMELIORAREA STARILOR DE STRESS?

Răspuns: Da, există dovezi clare că anumite suplimente pot ajuta la reducerea stresului. De exemplu, uleiul de pește contribuie la ameliorarea unora dintre efectele stresului mental, generate de creșterea ritmului cardiac sau ale unei activitati  foarte intense la nivelul sistemului nervos.

Mai multe studii clinice arată că ashwagandha (ginsengul indian) poate ajuta la ameliorarea simptomelor in cazul persoanelor care sufera de anxietate. Și, de asemenea si foarte interesant, s-a evidentiat că un anumit probiotic scade semnificativ nivelurile cortizolului si de asemenea contribuie diminuarea starii de furie precum precum si a depresiei.

Legat de l-teanina, un aminoacid care se găsește atat în ceaiul negru cat și in ceaiul verde, s-a dovedit ca are un efect foarte bun de diminuare a starilor de stres fără a provoca somnolența și de asemenea există unele dovezi că floarea pasiunii si roinita pot fi extrem de utile in cazul anxietatii.

Un studiu clinic a evidentiat ca administrarea a 500 mg de extract de frunze de busuioc sfânt (holy basil sau tulsi) luate de două ori pe zi, au redus în mod semnificativ nivelele de anxietate atat la bărbați cat și la femei (Bhattacharyya, Nepal Med Coll J 2008).

Ginsengul este uneori promovat/evidentiat ca un element ce contribuie la reducerea stresului;cu toate acestea un studiu clinic a constatat că nu a avut efect concret cel putin in ceea ce priveste nivelul cortizolului. Există unele dovezi că suplimentele pe baza de valeriană pot produce un efect calmant în situații stresante, dar se asteapta confirmari si rezultate mult mai serioase in perioada urmatoare.

Studii preliminare – derulate pe termen scurt- sugerează că extractul de busuioc sfânt (holy basil sau tulsi) poate ajuta la reducerea simptomelor de stres și anxietate; se asteapta mai multe cercetări pentru a confirma aceste studii preliminare si dacă este eficient și sigur pentru aceste afecțiuni.

De asemenea trebuie sa fim foarte constienti de faptul ca nivelurile scăzute din sânge de fier și vitamina B6 au fost asociate cu răspunsuri la stres, cum ar fi hiperventilația (acel tip de respiratie excesiva ce reprezinta unul dintre factorii care care contribuie la inrautatatirea simptomele de anxietate și aparitia atacurilor de panică la femei – Mikawa, Acta Med Okayama 2013), deci asigurați-vă că veți obține un aport suficient de nutrienți. Există dovezi solide că un aport zilnic suplimentar dintr-un supliment de vitamine si multiminerale poate ajuta oamenii să facă față mult mai bine situațiilor stresante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *