Ce este tirozina?
Tirozina este un neurotransmițător vital, descoperit prima dată în proteina din brânză, de către chimistul german Justus von Liebig în 1846. Este un aminoacid neesențial pentru că poate fi produs de organism dar esențial pentru stimularea și modificarea activității creierului.
Tirozina este un precursor al adrenalinei și a neurotransmițătorilor noreprinefrină și dopamină care reglează dispoziția și stimulează metabolismul și sistemul nervos.
Ce face tirozina în organism?
- Îmbunătățește memoria în condiții de stress. Atunci când se înstalează stresul și multi-tasking-ul, memoria pare că nu mai funcționează atât de bine. Tirozina ajută la păstrarea clarității mentale și a flexibilității cognitive.
- Tirozina acționează ca un stimulator al bunei dispoziții. De exemplu, pentru ca fenilalanina să vă îmbunătățească starea de spirit, sau să vă reducă pofta de mâncare trebuie mai întâi să fie convertită în tirozină. În cazul în care această conversie nu are loc, datorită lipsei acesteia, creierul va produce cantități insuficiente de noreprinefrină, ceea ce duce la o stare de dispoziție proastă, iar mai apoi la depresie.
- Tirozina ajută la funcționarea sănătoasă a glandelor suprarenale, a hipofizei și a glandei tiroide.
- Stimulează eliberarea de hormon de creștere
- Produce noreprinefrina, care pe lângă dispoziție, scade pofta de mâncare și reduce țesutul adipos.
- Ajută la producerea melaninei (pigmentul din piele și păr).
- Formează hormonii tiroidieni activi împreună cu atomii de iod, astfel că atunci când nivelul de tirozină este scăzut în plasmă apare hipotiroidismul. Simptomele pot fi temperatura scăzută a corpului (mâini și picioare reci), hipotensiune și sindromul picioarelor neliniștite.
- Reduce stresul și anxietatea. Suplimentele cu l-tirozină sunt folosite pentru reducerea stresului și poate fi utilă împotriva oboselii cronice. Este folosită în anxietate, depresie, apetit sexual redus și dureri de cap.
- Sprijină dependenții de droguri care se află în sevraj, ajutându-i să evite depresia, oboseala și iritabilitatea extemă.
Surse de tirozină
Sursele alimentare de tirozină sunt: carne de pui, de curcan, ouă, pește, alune, migdale, avocado, banana, produse lactate, fasolea lima, semințe de susan și semințe de dovleac.
Tirozina poate fi produsă și în corp din aminoacidul esențial fenilalanină.
Mod de administrare
Suplimentele de tirozină sunt recomandate a fi luate cu mese bogate în carbohidrați sau înainte de culcare pentru a nu fi absorbită împreună cu alți aminoacizi. Doza zilnică necesară de fenilalanină cu tirozină este de 42 mg per kg corp.
De exemplu din albusul unui ou putem beneficia de 250 mg de tirozină.
Asociere: Tirozină dizolvată în suc de portocale, pentru a beneficia de vitamina C (formând tirozihidroxilază – enzima care permite absorbția și utilizarea tirozinei în organism) împreună cu vitamina B1, vitamina B2 și niacină pentru a funcționa cât mai bine.
Contraindicații
Persoanele care iau tratament împotriva depresiei sau inhibatori ai monoaminoxidazei, trebuie să discute cu medical pentru a evita alimentele bogate în tirozină și a suplimentelor cu tirozină. Poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Desemeni poate interacționa cu medicamentele pentru tiroidă ori pentru Parkinson.
Surse
- https://en.wikipedia.org/wiki/Tyrosine
- https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/tyrosine-uses-and-risks
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25598314/