RELAXEAZA-TI MINTEA CU GABA

Tratament pentru nervi și stres

Tratament pentru nervi și stres

Oricând în viața unei persoane pot apărea momente mai aparte – când nu te simți în largul tău. Dacă am folosi o lupă pentru a vedea ce se întâmplă în creierul nostru, am putea vedea că unii neurotransmiţători nu sunt la nivele optime, iar asta se manifestă prin:

 1. Epuizare fizică și mentală, iritabilitate sau deprimare fără un motiv real;
 2. Lipsa poftei de viață, totul este gri-depresie;
 3. Somn nesatisfăcător sau chiar insomnii, deficit de atenție.

Toate acestea ar putea stârni îngrijorare pentru cei din jur, iar pentru cei în cauză un motiv pentru a face ceva și a găsi un tratament pentru nervi și stres.

O soluție la aceste probleme poate fi GABA.

Ce este GABA?

GABA (Acid Gamma-aminobutiric) este unul dintre cei mai importanţi neurotransmiţători, dintre cei peste 100, produşi şi eliberaţi de creier.

Acidul gamma-aminobutiric este un aminoacid care acționează ca neurotransmițător în sistemul nervos central. Este esențial pentru metabolismul creierului, ajutând la buna funcționare a acestuia. GABA se formeaza în corp din alt aminoacid și anume – acidul glutamic.

Rolul neurotransmițătorului GABA este de a contribui la scăderea activității neuronilor și de a inhiba celulele nervoase când sunt suprasolicitate. Împreună cu niacinamida și inozitolul, împiedică semnele de anxietate și stress să afecteze centrii motorii ai creierului, ocupând locul receptorilor lor.
GABA poate calma organismul la fel ca diazepamul, clordiaxepoxidul și alte tranchilizante fără însă să creeze dependență. A fost folosit în tratamentul epilepsiei și al hipertensiunii.
Gaba este extrem de util în tratamentul dependenței de sex – datorită acțiunii lui ca relaxant. Este de mare ajutor în cazuri de mărire a prostatei, probabil pentru că joacă un rol foarte important în mecanismul care regleaza eliberarea de hormoni sexuali.
GABA este foarte util în tratamentul deficitului de atenție și poate reduce dependența de alcool. Se presupune și că poate influența secreția de hormon de creștere.

De reținut!
Dozele foarte mari de GABA pot provoca anxietate mărită, dificultăți de respirație, amorțeală în jurul gurii și chiar furnicături în extremități. Mai mult, nivelurile anormale de GABA dezechilibrează sistemul de transmitere a mesajelor de la creier și poate conduce la convulsii.

Tratament pentru nervi și stres

Ce sunt neurotransmiţătorii?

Neurotransmiţătorii sunt mesageri chimici pe care neuronii îi eliberează pentru a comunica cu alţi neuroni.
GABA este neurotransmiţătorul cel mai asociat cu starea de calm și imbunătățirea stării de spirit. Deasemenea GABA este important în procesul de neurogeneză (producţia de noi cellule nervoase) şi în dezvoltarea şi menţinerea stării de sănătate a creierului.

GABA are proprietăţi de relaxare asociate cu un somn de calitate şi cu o stare de spirit echilibrată. Nivele mai reduse ale acestui neurotransmiţător conduc la afectarea stării de spirit, îngrijorare excesivă, dificultăţi de autocontrol.
Persoanele care au suferit traume emoţionale sau se află într-o stare de stress cronic pot prezenta o reducere a nivelelor de GABA sub nivelele optime, ceea ce conduce la anxietate, lipsă de motivare, stări de tristeţe, tensiune musculară cronică.

MODURI PRIN CARE ÎȚI POȚI CALMA MINTEA CU GABA: 

Fii recunoscător

Un mod de a reduce anxietatea este să scrii în fiecare zi cinci lucruri pentru care eşti recunoscător. Cercetările arată că starea de recunoştiinţă conduce la calmarea zonelor limbice profunde ale creierului. Deasemenea atunci când te concentrezi pe ceea ce îţi place, pe ceea ce iubeşti, creierul tău va funcţiona mai bine şi te vei simţi mai bine.

Fă Yoga şi masaj

Ședinţele de masaj îmbunătăţesc starea psihică şi reduc starea de stress prin reducerea nivelelor de cortizol şi creşterea nivelelor de serotonină şi dopamină. Sedinţele de yoga conduc la creşterea concentraţiei de GABA şi astfel reduc stările de anxietate îmbunătăţind starea psihică în general.

Ascultă muzică de relaxare

Ascultarea muzicii de relaxare conduce la creşterea nivelelor de dopamină, asociate cu îmbunătăţirea stării psihice, creşterea producţiei de energie, îmbunătățirea concentrării și atenției.

STRATEGII DE REDUCERE A STRESSULUI: 

În condiţii de stress secreţia de cortisol conduce la apariţia unui fenomen de căutare a satisfacerii unor dorinţe, cauzat de emoţii neplăcute sau de privarea de somn. Asigurarea unui somn de calitate îţi asigură o stare psihică bună care să te ajute să faci faţă dorinţelor.

Utilizează tehnici de management al stressului:

 • plimbări,
 • yoga,
 • relaxare în baie cu apă caldă,
 • meditaţie,
 • hipnoză,
 • exerciţii fizice intense,
 • respiraţie diafragmatică,
 • optimizarea nivelelor de vitamina D.

Consumă suplimente cu GABA – Acest tip de suplimente pot fi foarte utile în  managementul stressului, iritabilităţii şi anxietăţii.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *