Este un antioxidant puternic al carui principal rol este impiedicarea oxidarii grasimilor. Oxidarea grasimilor este un fenomen care conduce direct spre boala cunoscuta si ca ateroscleroza. Vitamina E este solubila in grasime , acest lucru fiind esential in rolul protectiv pe care il are aceasta vitamina la nivelul celulelor* mai ales in cazul atacului radicalilor liberi (* celule – ale caror mebrane sunt formate din grasimi (lipide)). Actioneaza in stransa legatura cu alti doi antioxidanti puternici: seleniul care creste absorbtia de vitamina E si zincul care este important pentru mentinerea nivelului de vitamina E din sange.
Principalele beneficii ale aportului de vitamina E:
• agent anticoagulant – previne si dizolva cheagurile de sange;
• promoveaza formarea celulelor rosii;
• promoveaza refacerea vitaminei C;
• reduce riscul de infarct cardiac la barbati;
• protejeaza impotriva cancerului de prostata;
• imbunatateste imunitatea;
• serveste ca antioxidant conducand la eliminarea radicalilor liberi din organism; previne cancerul si bolile de inima.
• scade riscul si evolutia bolii Alzheimer;
• contribuie la estomparea crampelor si spasmelor musculare;
• contribuie la scaderea tensiunii arteriale;
• contribuie la reducerea oboselii;
• ofera mai multa rezistenta corpului , prin suplimentarea cantitatii de oxigen;
Vitamina E in cadrul suplimentelor: vitamina E este formata dintr-o familie de copmpusi naturali – tocoferoli (familia tocoferolilor include varianta alfa, beta , gamma si delta) si tocotrienolii (tot de la alfa la delta). Dintre cei opt compusi mentionati alfa-tocoferolul este cel mai activ, iar gamma-tocoferolul are un puternic efect in cresterea enzimei antioxidante SOD* (super-oxid-dizmutaza), impotriva aparitiei cancerului, a bolii Alzheimer, a bolilor de tip coronarian si de imbatranire. Forma alfa-tocoferol se gaseste in cantitati mari in sangele uman si in tesutiuri. Suplimentele de preferat sunt cele pe baza de alfa-tocoferol din sursa naturala – care sunt de doua ori mai puternice ca efect decat variantele sintetice. Exista atat capsule uleioase (cu concentratii intre 100 UI si 1500 UI), dar si comprimate (forma uscata) in special pentru persoanele care fie nu pot tolera uleiul fie aceasta varianta le agraveaza bolile de piele.
Doze recomandate:
• 15 mg sau 22 UI vitamina E naturala;
• 33 UI vitamina E sintetica (daca vitamina E provine din alimente 1 mg = l,5UI, daca vitamina E este de origine sintetica 1mg=1 UI).
• Observatie: cea mai activa forma de vitamina E este d-alfa-tocoferol.
Surse naturale: alune, arahide, asparagus, avocado, broccoli, cereale, germeni de grau, migdale, porumb, ulei de arahide, ulei de floarea soarelui, spanac, seminte de floarea soarelui, ulei de germeni de grau.
Simptome in deficiente de vitamina E: letargie, apatie, incapacitate de concentrare, disfunctii nervoase, distrugerea celulelor rosii din sange.
Toxicitate: Aportul Maxim Tolerabil 1500 UI in forma naturala
Aplicatii in sport: persoanele care urmeaza regimuri de antrenament dur vor consuma 800-1200 UI zilnic. Conform unui studiu publicat in International Journal of Sports Medicine, vitamina E poate fi utila in prevenirea leziunilor musculare asociate antrenamentelor intense. In timpul antrenamentelor de intensitate medie – se recomanda 200-400UI zilnic.
Noutate: obtinerea de vitamina E numai din sursele alimentare este dificila deoarece continutul de vitamina E al alimentelor depinde de procesele de recoltare, procesare, depozitare si preparare, vitamina E fiind foarte susceptibila la distrugere datorita luminii, oxigenului, metalelor si prajirii in grasimi.