VITAMINA A

Aceasta vitamina este cunoscuta in mod special pentru rolul jucat in sanatatea ochilor (si a vederii). Este importanta in prevenirea bolilor de piele, creste imunitatea, contribuie la vindecarea ulcerelor gastrointestinale si este necesara pentru refacerea si/sau mentinerea tesuturilor epiteliale din care sunt alcatuite pielea si membranele mucoase. Actioneaza ca antioxidant, protejeaza celulele de cancer si de alte boli.   

VITAMINA A (Beta-Carotene, Retinol) – Retinolul este forma pura de vitamina A si provine din produsele animale. Beta-carotene este o provitamina A care se converteste in vitamina A in organism si este intalnita in plante, convertindu-se in vitamina A in proportie de 50%.

Surse naturale: asparagus, broccoli, morcovi, oua, laptuca, lapte, dovleac, cartofi, rosii.

Doza zilnica recomandata de vitamina A: 5000 UI (retinol: 1mcg=3,3 UI; Beta-caroten: 6 mcg=10 UI).

Principalele beneficii ale aportului de vitamina A:

  • esentiala pentru vederea de noapte si pentru functionarea adecvata a retinei;
  • sustine celulele producatoare de mucus;
  • promoveaza cresterea osoasa;
  • utila in combaterea infectiilor bacteriene, virale;
  • poate fi utilizata in tratamentul acneei.

Simptome in deficiente: americanii prezinta un risc de dezvoltare a unor simptome datorate deficientelor de vitamina A. Deficientele includ: absenta vederii nocturne, absenta secretiei lacrimale, modificari oculare, par uscat, piele uscata, crestere osoasa deficitara, acnee, oboseala.

Toxicitate: apare de la doze de 10 ori mai mari de retinol pe perioada extinsa de timp. Toxicitatea acuta poate apare la o doza de 100 ori mai mare decat RDA.

Aplicatii in sport (pentru sportivi, atleti, etc): un studiu recent sugereaza ca administrarea de vitamina A este asociata cu orientarea unor cantitati mai mari de glucoza catre tesuturi, sub medierea insulinei. Nu numai ca vitamina A este un antioxidant valoros, insa pare sa fie una dintre cele mai simple cai de a mari sensibilitatea la insulina, ceea ce recomand sa consumati mari cantitati de vitamina A. Sugerez o doza de 120mg zilnic de carotenoizi.

Noutate: In lume deficienta de vitamina a este principala cauza a orbirii nonaccidentale.

Ce sunt carotenoidele? Sunt o clasa de compsi ce au legatura cu vitamina A. In anumite cazuri pot actiona ca precursori ai vitaminei A. Unele actioneaza ca antioxidanti, altele indeplinesc alte roluri imporetante. Una din cele mai cunoscute subclase de carotenoide este data de caroten; din aceasta subclasa betacarotenul este cel mai important. Atunci cand se consuma alimente sau suplimente bogate in betacaroten trebuie stiut ca acesta este transformat in vitamina A in ficat. Betacarotenul are un puternic efect antioxidant la nivelul organismului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *