VITAMINA B3 SAU NIACINA

Vitamina B3 sau Niacina

Vitamina B3, niacina, acidul nicotinic sau vitamina PP este o vitamină solubilă în apă și are rol esențial în metabolismul energiei celulare și în repararea ADN-ului. Elimină substanțele toxice din organism și ajută producerea de hormoni sintetizați de glanda suprarenală, cum ar fi hormonii sexuali și hormoni legați de stres.

Vitamina B3 face parte din complexul de vitamine B . Este absolut necesară pentru un sistem nervos sănătos și de asemenea datorită acțiunii pe care o are asupra funcțiilor creierului.

vitamina B3 sau niacina

Este una din puținele vitamine stabile în produsele alimentare și care de asemenea rezistă la gătit și depozitare. Poate fi produsă de organism dacă există cantități suficiente din aminoacidul triptofan însă doar dacă dispune de cantități suficiente din vitaminele B1, B2 și B6. Este eliminată dacă este în exces, de aceea este necesar a se consuma zilnic alimente ori suplimente care să asigure doza zilnică.

Cel mai bine acționează împreună cu vitaminele B2, B6 și vitamina C datorită efectelor sinergice (un efect mult mai mare decât în situația în care ar fi luate individual).

Vitamina B3 Beneficii

Principalele beneficii pe care le oferă vitamina B3 (niacina) includ:

  • Ajută la metabolizarea carbohidraților, a proteinelor și a grăsimilor, crescând energia;
  • Este necesară bunei circulații a sângelui precum și sănătății pielii;
  • Ajută la buna funcționare a sistemului nervos;
  • Ajută la producerea acidului clorhidric pentru funcționarea optima a sistemului digestiv;
  • Contribuie la dezvoltarea memoriei;
  • Este utilă pentru tratarea diferitor boli cu caracter mental (schizofrenia);
  • Reduce simptomele provocate de vertij în boala Meniere.
  • Crește circulația și reduce tensiunea arterială;
  • Ajută la reducerea colesterolului;

Carențele de Vitamina B3

Deficiențele de vitamina B3 (niacina) generează dermatită, demență, depresie, oboseală, dureri de cap, insomnii, pierderea apetitului, diaree, ulcerații, dureri ale membrelor, halitoză (miros urât al gurii), scăderea glicemiei, slăbiciune musculară, depigmentare și inflamații. În cazuri extreme poate provoca Pelagra.

Carențele de vitamina B3 pot conduce pe termen lung la schimbări negative de personalitate. 

Cauzele care pot produce carență poate fi o boală inflamatorie a intestinului ce nu permite absorbția nutrienților, anorexia, consumul crescut de alcool, o alimentație dezordonată, deficit de alte vitamine B (B2 și B6, fier).

Surse de vitamina B3

vitamina b3 sau niacina

Principalele surse de vitamina B3 sunt: brânză, broccoli, morcovi, avocado, smochine, prune, făină de porumb. Se găsește și în frunze de păpădie, curmale, ouă, pește, lapte, nuci, alune, carne slabă, cartofi, roșii, germeni de grâu integral.
Dintre ierburi menționăm: rădăcina de brusture, mușețelul, fenicul, schinduful, hameiul, ovăzul, urzica, pătrunjelul, menta, frunzele de zmeură, măceșul, salvia, silurul, trifoiul rosu, ulmul.

Vitamina B3 administrare

Dozele zilnice recomandate de niacină sunt de 13-19 mg pentru adulți, puțin mai ridicate pentru mamele care alăptează.
Majoritatea suplimentelor de pe piață conțin între 50-1000 mg de Vitamina B3 (Niacin) sub formă de tablete, capsule, pulberi sau chiar lichidă. Administrarea se va face, după una din mesele principale; se va evita pe cât posibil administrarea pe stomacul gol pentru evitarea problemelor de tip gastrointestinal.
 

Pentru o asimilare mai bună este recomandat a fi administrată cu un complex de vitamine B.niacin

Vitamina B3 se prezintă în două forme: niacină (sau acidul nicotinic) și niacinamida. Niacinamida (a doua variantă) a vitaminei B3 nu provoacă nici roșeață și nici furnicături. Deasemeni nu va duce nici la scăderea colesterolului, unul din beneficiile niacinei, în cadrul unor tipuri de tratamente care sunt de dată recentă și care urmăresc scăderea colesterolului de tip rău LDL și a crește nivelul colesterolului bun HDL.

Vitamina B3 Toxicitate

Vorbind de doze foarte mari, acestea pot conduce către:

  • Atacuri de gută la persoanele predispuse la această boală;
  • Poate interfera cu abilitatea corpului de a utiliza zahărul și a conduce către diferite forme de diabet;
  • Poate afecta ficatul;
  • Poate afecta vederea;
  • Poate reduce tensiunea arterială și pierderea echilibrului;
  • Poate duce la înroșirea feței și prurit.

Atunci când o persoană ia vitamina B3 (niacin) poate resimți furnicături și chiar roșeață pe față. Acest gen de simptome dispar însă destul de rapid (în câteva zile de obicei).

Vitamina B Contraindicații

Se va evita administrarea de către persoane care suferă de o serie de afecțiuni ( hepatice, gastrice și probleme de gută). Ieșind din sfera consumului uman este contraindicată administrarea la pisici și câini întrucât acestora le va provoca un disconfort puternic.

niacina-b3

Interacțiunea cu medicamentele

Tetraciclina precum și alte antibiotice nu trebuie luate în același timp cu niacina.

Poate interacționa cu medicamentele pentru tensiune, diabet, antidepresivele, anticoagulantele, medicamentele pentru tiroidă sau chiar cu unele suplimente precum ginkgo biloba sau antioxidanți.

Pentru a evita problemele adresați-vă medicului sau specialistului în nutriție care să țină cont de afecțiunile pe care le-ați putea avea. 

 

Surse:

  1. https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-niacin#2
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/219593

Un comentariu la „VITAMINA B3 SAU NIACINA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *