Este o vitamina necesara in crestere , pentru dezvoltarea si cresterea normala a oaselor si dintilor copiilor.Are efect puternic impotriva starilor de slabiciune musculara si de asemenea pentru reglarea ritmului cardiac. Vitamina D poate fi dobandita prin lumina soarelui sau prin alimentatie. Pe cale naturala, razele ultraviolete actioneaza asupra uleiurilor din piele pentru a produce vitamina D care este mai apoi absorbita in corp. Pe de alta parte atunci cand Vitamina D este obtinuta/administrata pe cale orala este absorbita cu grasimile prin peretii intestinali.
Surse naturale: sintetizata de catre piele atunci cand este expusa la soare. Daca traiesti mai mult in interiorul casei sau intr-un climat rece vei avea nevoie de suplimente cu vitamina D sau de consumarea unor alimente bogate in vitamina D.
Alimente care contin vitamina D: uleiuri din ficat de peste, ton, sardine, hering, somon, lapte cu continut crescut de grasimi, cereale.
Aport adecvat (AI): 5mcg (micrograme)/400 UI. In multe suplimente se gaseste in doze cuprinse intre 400-1000 UI/capsula derivata din uleiul de peste.
Principalele beneficii ale vitaminei D includ:
· Regleaza nivelul calciului sanguin prin cresterea absorbtiei de calciu din intestinul mic si reduce excretia de calciu din rinichi;
· Mareste depozitele de calciu la nivelul oaselor;
· Previne rahitismul;
· Intareste sistemul imunitar;
· Ajuta prevenirea tulburarii afective sezoniere, prin mentrinerea constanta a nivelului serotoninei din creier;
· Imbunatateste starea de spirit;
· Imbunatateste functia cognitiva pentru persoanele de peste 60 ani;
· Benefica impotriva diabetului zaharat si a bolii Alzheimer;
· Ajuta la asmilarea vitaminei A;
Simptome in deficiente: Perosanele care petrec mult timp in interiorul caselor s1 persoanele in varsta prezinta risc de deficienta. Simptomele includ: rahitismul, picioare deformate, malformatii ale articulatiilor si oaselor, eruptie dentara tardiva; osteomalacia-boala a adultului manifestata prin dureri la nivelul pelvisului, picioarelor, oase fragile, slabiciune musculara.
Toxicitate: un aport de 5 ori mai mare in raport cudoza zilnica recomandata pe perioade extinse poate fi daunatoare copiilor. Principalul simptom: exces de absorbtie de calciu cu formarea de depozite in rinichi si la nivelul vaselor sanguine. Expunerea prelungita la soare nu prezinta rise de aparitie a simptomelor de toxicitate la vitamina D.
Aplicatii in sport: Nu exista utilizari specifice insa cei care traiti in climate reci ar trebui sa consumati cel putin 600-700 UI zilnic. In climat calduros e suficient consumul a 400 UI zilnic. Daca in aceste climate va petreceti mai mult timp in case atunci consumati 600-700 UI vitamina D zilnic. Mai ales iarna oricine dintre voi poate prezenta nivele reduse de vitamina D manifestate prin slabiciune musculara.
Noutate: ar trebui sa petreci macar 10 minute pe zi expus la soare fara aplicare de creme protectoare. Creme de acest tip cu factor de minim 8 reduc sinteza de vitamina D la nivelul pielii.
IMPORTANT: Mare atentie legat de expunerea la soare fara lotiune solara, in vederea sintetizarii vitaminei D, puteti face acest lucru dar nu pentru mai mult de 30 de minute si asta depinzand si de temperatura perioadei respectiva.
Stiati ca? Dupa ce ne bronzam, productia de vitamina D din piele se opreste?