VITAMINA K (filochinone din plante si menachinone din carne si ulei de peste)
Este implicata in formarea protrombinei –substanta chimica implicate in coagularea sangelui. In cadrul vitaminei K sunt cunoscute /fac parte urmatorul grup de vitamine:
· Vitamin K1 (cunoscuta si sub denumirea de filoquinona) se gaseste cu precadere in legumele cu frunze verzi; este esentiala in cadrul multor aspecte ale unei stari optime de sanatate.
· Vitamina K2 (menaquinona) poate fi formata din bacteriile naturale probiotice din cadrul intestinelor; la fel ca si vitamin K1 este esentiala in cadrul multor aspect ale unei stari optime de sanatate.
· Vitamina K3 nu este in mod invidual o sursa buna (sigura) intrucat se constituie ca un procator de tip radical liber (acele elemente cu rol nociv la nivelul celulelor impotriva carora lupta de regula antioxidantii). Nu trebuie administrata individual.
Surse natural: asparagus, broccoli, varza, branza, legume cu Frunze verzi, spanac, alge.
Doza zilnica: 80 mcg.
Beneficiile aportului de vitamina K:
· Esentiala pentru coagularea normal a sangelui si pentru sanatatea sistemului osos:
· Ajuta la reducerea fluxului menstrual excesiv;
· Ajuta la protejarea impotriva aparitiei diabetului;
· Previne aparitia bolilor de tip cardiovascular;
· Rol important in sanatatea intestinelor;
· Ajuta la buna functionare a ficatului prin transformarea glucozei in glicogen si stocarea acestuia din urma la nivelul acestui organ;
· Se presupune ca ar creste rezistenta copiilor la infectii;
· Are rolimportant in sustinerea starii de longevitate;
Simptome in deficient: coagulare anormala a sangeluicare poate conduce la sangerari nazale, sange in urina, sangerari ale capilarelor de la nivelul pielii, timp de coagulare crescut, aparitia de vanatai (echimoze) spontane.
Toxicitate: aparitia toxicitatii este improbabila intrucat este eliminate foarte rapid din corp.
Aplicatii in sport: pentru cei care fac diverse tipuri de miscare de intensitate medie si mare se recomanda a aveain vedere administrarea zilnica a 100-150 mcg de vitamin K, care se poate obtine foarte usor chiar pe cale naturala prin consumul a 80-100 gr. de legume cu frunze verzi.
Noutate: vitamin K poate fi sintetizata de bacteriile din intestinal uman; pe de alta parte trebuie mentionat ca nou nascutii nu prezinta aceste bacterii si pentru a preveni deficientele in multe situatii medicii administrezainjectii cu vitaminaK la nou nascuti.