ZEAXHANTINA

Daca aceasta denumire vi se pare una sofisticata trebuie sa spunem ca aceasta reprezinta un caroteinoid al carui principal mod de actiune este reprezentat de contracararea efectelor radicalilor liberi precum si a temutei degenerescentei maculare (acea afectiune in care este afectata o zona micuta a retinei care este raspunzatoarea pentru o vedere foarte clara, care poata sa provoace tulburarea vederii (vedere neclara) conducand in final spre pierderea vederii centrale. Mai trebuie mentionat aici ca zeexantina si luteina sunt extreme de importante din punct de vedere preventiv intrucat chiar si cu mijloacele ultramoderne de interventie din punct de vedere chirurgical nu exista un tratament efectiv impotriva degenerescentei de tip macular (interventiile putand in cel mai fericit caz sa incetineasca acest tip de evolutie a bolii).Zeaxanthina poate de asemenea contribui la prevenirea cancerului si/sau eventual la dezvoltarii reducerea tumorilor tocmai datorita puternicului efect de combatare a radicalilor liberi pe care il poseda.

PRINCIPALELE SURSE DE ZEAXANTHINA:

Bamele, frunzele de cicoare, frunzele de sfecla, macrisul, magold-ul si spanacul reprezinta cele mai bune surse natural de zeaxanthina. Pentru persoanele care doresc sa aiba un aport bun de zeaxanthina dar a caror alimentatie nu include sau este foarte deficitara in elementele mentionate mai sus ramane ca alternative administrarea prin intermediul suplimentelor.

SUPLIMENTE CU ZEAXANTHINA:

Zeaxanthina poate fi procurata prin intermediul suplimentelor din produsele mixte de carotenoide si/sau antioxidanti. Doza optima ar fi cuprinsa intre 30-150 mg zilnic (impartitain 1-3 portii de-a lungul zilei).

· Carotenoizii sunt compusi fitochmici extreme de potenti cunoscuti in special datorita efectelor antioxidante precum si anticancerigene. Ei sunt un fel de pigmenti intr-o forma liposolubila si se gasesc intr-un spectru larg de legume si fructe acoperind spectru de culori (galben, portocaliu, rosu, verde) si al caror principal efect este proctectia impotriva radicalilor liberi generate de razele utraviolete si fata de celelate elemente de tip carcinogen din mediu. In natura exista la momentul de fata peste 600 de carotenoizi , dar doar un numar 12 ori mai mic (in jur de cincizeci) se gasesc in legume si fructe. Dintre acestea cele mai cunoscute si frecvent intalnite si in suplimente sunt pe langa zeaxanthinelicopenul, luteina, betacarotenul, alfacarotenul si cryptoxanthina.

· Substantele fitochimice sunt miile de compusi naturali pe care ii contin legumele si fructele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *