Planta medicinală LEMON BALM sau ROINIȚA

planta medicinala lemon balm sau roinita

Ce este Lemon Balm?

Planta medicinală Lemon Balm sau Roinița (Melissa officinalis) este o plantă perenă, aromatică și cu puternice proprietăți curative, care provine din aceeași familie ca și menta. Are un miros asemănător cojilor de lămâie, de aici și denumirea populară de lămâiță. Planta este originară din Europa, Africa de Nord și Asia de Vest, dar este cultivată în întreaga lume, cu tulpini ramificate ce formează tufe înalte de aproximativ o jumătate de metru. De la roiniță se folosesc în special frunzele.
Roinița a fost folosită în mod tradițional pentru a îmbunătăți starea de spirit și funcția cognitivă, dar beneficiile acestei plante nu se opresc aici.

Planta medicinală Lemon Balm sau Roinița

Lemon Balm crește cel mai bine în climă temperată blândă între lunile iunie și august. Ca nootropic, roinița este utilizată pentru ameliorarea stresului și reducerea atacurilor de panică. Roinița ajută la concentrare și îmbunătățește memoria, reduce iritabilitatea și depresia.

Ce conține lemon balm?

Planta medicinală Lemon Balm sau Roinița conține ulei volatil, flavonoizi, taninuri, rășini, pectine, citral, citronelal, linalol, geraniol și beta-cariofilen, cu proprietăți antispasm și carminative (eliminare a gazelor),   o serie de acizi precum acid rozmarinic (util în cazul alergiilor de sezon, dar și pentru efectele sale antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene și antitumorale). Protejează neuronii împotriva deteriorării, ameliorând astfel simptomele bolii Alzheimer.

Roinița se folosește și în alimentație ca aromatizant pentru mâncăruri, sau conserve precum gemuri, dar cel mai mult este consumat sub formă de ceai.

Planta medicinală Lemon Balm sau Roinița

Este folosit datorită proprietăților sale curative asupra tractului digestiv, a ficatului și chiar a sistemului nervos.

Roinița beneficii:

  • Tonic digestiv ameliorează arsuri la stomac și indigestie, sindromul de colon iritabil și reflux gastric.
  • Ameliorează stresul și anxietatea, datorită unui component, acidul rosmarinic care pare să aibă puternice proprietăți antioxidante și antimicrobiene. Acesta crește disponibilitatea unui neurotransmițător în creier, cunoscut sub numele de acid gamma-aminobutiric (GABA).
  • Insomnie. Tot acidul rosmarinic combinat cu rădăcina de valeriană îmbunătățește somnul la persoanele cu insomnie.
  • Răni. Aplicat local ajută în vindecarea rănilor.
  • Util în răceli și gripe, acidul rosmarinic pare să inhibe o gamă largă de virusuri comune, inclusiv cele asociate cu răceala obișnuită, cum ar fi coronavirusurile și rinovirusurile și virusul hepatitei B.
  • Herpes genital, poate inhiba virusului herpes simplex tip 1 (HSV-1) asociat cu herpesul genital.
  • Util în tratamentul bolii Alzheimer. Poate îmbunătăți funcția cognitivă la persoanele cu boala Alzheimer, deoarece citralul din extractul de roiniță poate inhiba colinesteraza, o enzimă care reduce acetilcolina, provocând un declin cognitiv asociat bolii Alzheimer și demenței.

Dozare și preparare 

Roinița poate fi consumată sub formă de ceai, în suplimente alimentare, în creme sau aromatic prin uleiul esențial difuzat pentru a calma și a reduce stresul.

Suplimentele ce conțin lemon balm (roiniță) sunt disponibile sub formă de capsule, tablete, pulbere sau tincturi. Nu există o doză standard stabilită. Capsulele și comprimatele pot varia de la 250 miligrame (mg) la 500 mg per doză. Tincturile în funcție de tăria formulei, pot avea și ele variații. Nu depășiți doza recomandată pe eticheta produsului. Doza de roiniță este de 1 – 2 grame de frunze uscate de roiniță sub formă de ceai sau 300 – 600 mg de extract ca supliment nootropic.

Planta medicinală Lemon Balm sau Roinița

Moduri de administrare pentru:

Atenuarea stresului.

Roinita reduce simptomele stresului, inducând senzația de calm, promovează relaxarea și instalarea stării de bine. În cadrul unui studiu din anul 2004 s-a evidențiat faptul că administrarea de roiniță a atenuat efectele negative ale stressului. Participanții la acest test au raportat o stare de calm și reducere a stresului.

În situații de stress puternic se recomandă  administrarea unui supliment pe bază de roiniță – 300 mg de roiniță (capsule) de două ori pe zi. Puteți lua o singură doză de 600 mg (adică echivalentul a două capsule de 300 mg) în episoade acute de stres.

Stimularea funcției cognitive.

Același studiu din 2014 analiza, de asemenea, efectele roiniței în îmbunătățirea funcției cognitive.
Participanților li s-a cerut să îndeplinească diferite sarcini în care trebuiau să își folosească din plin memoria, concentrarea , iar in altele trebuiau să își folosească cunoștințele de matematică și/sau logică. Rezultatele acestor studii sugerează că participanții care au luat suplimente cu roiniță s-au comportat mai bine decât cei care nu au făcut-o.

Pentru stimularea funcției cognitive puteți consuma 300 până la 600 mg de roiniță de trei ori pe zi.

Reduce anxietatea

Roinița poate fi, de asemenea utilizată pentru a ajuta la reducerea simptomelor anxietății, cum ar fi nervozitatea și iritabilitatea.
Cercetări publicate în 2014 au evaluat nivelul stării de spirit și efectele la nivel cognitiv ale alimentelor care conțin roinița. Suplimentul a fost amestecat într-o băutură (prima doză) și respectiv în iaurt (a doua doză) împreună cu îndulcitori naturali sau artificiali. Participanții din ambele grupuri au raportat efecte pozitive asupra diferitelor aspecte ale dispoziției, inclusiv nivele reduse de anxietate.

planta medicinala lemon balm sau roinita

Cum se utilizează roinița în situații de anxietate: în aceste perioade se recomandă administrarea a 300 mg până la 600 mg de roiniță de trei ori pe zi. Puteți lua o doză mai mare în episoadele acute de anxietate. Nu depășiți dozele maxime recomandate pe eticheta produselor.

Combate insomnia precum și alte tulburări de somn

Combinarea roinitei cu valeriană poate ajuta la ameliorarea stărilor de neliniste și a tulburărilor de somn, în special a insomniilor. În cadrul unui studiu din anul 2006, cercetătorii au constatat că acei copii care au luat o doză combinată cu valeriană au prezentat o îmbunătățire a simptomelor cu 70 până la 80%. Atât cercetătorii, cât și părinții au considerat roinița ca fiind un tratament bun sau foarte bun. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a valida aceste constatări.
Cum se utilizează roinița în cazul tulburărilor de somn: este recomandat a se bea o ceașcă de ceai (roinița combinată cu valeriana înainte de culcare).

Contraindicații:      

Nu se recomandă utilizarea pe termen lung mai mult de 4-6 saptamani. Dozele mari pot afecta funcția tiroidiană prin încetinirea producției de hormoni tiroidieni. Oprirea bruscă a tratamentului după o utilizare îndelungată poate provoca anxietate.

  • Lemon balm poate încetini coagularea sângelui. Cei care au programate intervenții chirurgicale trebuie să oprească administrarea cu cel puțin două săptămâni înainte, pentru a evita sângerările excesive.
  • Mamele însărcinate și cele care alăptează, precum și copii mici trebuie să limiteze administrarea doar la recomandarea medicului.  

Interacțiuni medicamentoase

  • Roinița poate avea efect sedativ mai ales în combinație cu alcoolul, sau alte sedative
  • Medicamente pentru tiroidă,
  • Anticoagulante
  • Medicamente pentru glaucom 
  • Medicamente pentru cancer precum chimioterapeuticele.

Efectele secundare pot include dureri de cap, greață, balonare, gaze, vărsături, indigestie, amețeli, dureri de stomac, urinare dureroasă, anxietate și agitație. Riscul de reacții adverse tinde să crească odată cu dimensiunea dozei. 

 

Surse

  1. https://www.biomolther.org/journal/view.html?volume=25&number=2&spage=105&year=2017
  2. https://www.verywellhealth.com/the-health-benefits-of-lemon-balm-89388
  3. https://jnnp.bmj.com/content/74/7/863
  4. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-437/lemon-balm
  5. https://www.healthline.com/health/lemon-balm-uses#TOC_TITLE_HDR_1

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *